Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do práva mezinárodního obchodu - doktrína lex mercatoria (D1MES06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D1MES06 - Úvod do práva mezinárodního obchodu - doktrína lex mercatoria, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je věnován koncepci tzv. lex mercatoria jako práva mezinárodního obchodu. Tato problematika je jednak postavena proti tzv. státnímu právu, jednak je analýzovana co do obsahu, co do možností aplikace na konkrétní právní vztah. Nezanedbatelnou složku tvoří vlastní vymezení této doktríny z pohledu starších i novějších koncepcí jednotlivých autorů. Je věnována také pozornost vztahu kolizního práva a lex mercatoria, resp. kolizního práva a jednotlivých prostředků. Na konci předmětu bude student schopen vysvětlit a porozumět koncepci lex mercatoria.

Osnova

1. Různé koncepce lex mercatoria. 2. Vídeňská úmluva a lex mercatoria. Konkurence nebo komplementarita. Význam článku 6 a 9, omezení článkem 3. UNIDROIT a lex mercatoria. 4. Mezinárodní rozhodčí řízení a lex mercatoria.

Literatura

doporučená literaturaLÓPEZ RODRÍGUEZ, Ana M. Lex Mercatoria and harmonization of contract law in the EU. 1. ed. Copenhagen: DJOF Publishing, 2003. xv, 404 s. ISBN 87-574-0947-1. infoROZEHNALOVÁ, Naděžda . Transnacionální právo mezinárodního obchodu. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 205 s. Acta Universitatis Brunensis Iuridica ; No 131. ISBN 80-210-0855-5. infoneurčenostudenti sami si vyberou reprezentativní vzorek literatury

Garant

prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.JUDr. Jiří Valdhans, Ph.D.