Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo procesní II (D1SPZ02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D1SPZ02 - Správní právo procesní II, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na teoretické základy problematiky rozhodovacích procesů ve veřejné správě, na procesní formy realizace veřejné správy v jejich ústavních a evropských základech, teoretickém zpracování, a pozitivněprávním vyjádření v rovině obecné úpravy správního řádu, a jeho vztahu ke zvláštním úpravám. Hlubší pozornost bude věnovávna působení principů správního práva v rovině procesní, zásadám řádného (spravedlivého) procesu, jejich vyjádření v právním řádu a jejich působení v aplikační praxi, s širokým využitím "klasické" i aktuální judikatury, včetně rozhodnutí ESLP. Pojednáno bude také o specifikách procesní úpravy v oblasti správního práva trestního.

Osnova

Rozsah působnosti správního řádu jako základu úpravy hlavních procesních forem veřejné správy. Znaky a náležitosti hlavních procesních forem dle správního řádu a v režimu zvláštních právních úprav, specifika jejich aplikace. Právní garance práva na spravedlivý proces a legality správních procesů. Úloha a specifika přezkumných režimů. Úloha a vývoj judikatury v oblasti správních procesů. Specifičnost problematiky správních procesů v oblasti státní správy a v oblasti samosprávy, zejména samosprávy územní, včetně uplatnění přezkumných režimů.

Literatura

SKULOVÁ, Soňa , Petr PRŮCHA , Petr HAVLAN , Stanislav KADEČKA a Jana JURNÍKOVÁ . Správní právo procesní. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2008. 405 s. Učebnice. ISBN 978-80-7380-110-6. URL info

Požadavky

Absolvování předmětu D1SPZ01.

Garant

doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Petr Průcha, CSc.doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.