Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Suverenita a subjektivita v mezinárodním právu (D3MEV16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D3MEV16 - Suverenita a subjektivita v mezinárodním právu, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je porozumět pojmu suverenity, jak je specificky chápán v mezinárodním právu, jakož i jeho vztahu k právní subjektivitě, a to z následujících aspektů: Pojem suverenity v mezinárodním a vnitrostátním právu. Stát jako suverénní subjekt mezinárodního práva, státy nesuverénní a polosuverénní, zvláštní útvary s neúplnou suverenitou, nicméně s mezinárodně právní subjektivitou. Pojem subjektu mezinárodního práva, Různá pojetí subjektivity - vztah subjektivity a způsobilosti být účastníkem mezinárodních vztahů. Subjektivita EU.

Osnova

Pojem suverenity v mezinárodním a vnitrostátním právu.Stát jako suverénní subjekt mezinárodního práva, státy nesuverénní a polosuverénní, zvláštní útvary s neúplnou suverenitou, nicméně s mezinárodně právní subjektivitou.Pojem subjektu mezinárodního práva. Různá pojetí subjektivity - vztah subjektivity a způsobilosti být účastníkem mezinárodních vztahů.Subjektivita EU.

Literatura

MALENOVSKÝ, Jiří . Mezinárodní právo veřejné : jeho obecná část a poměr k jiným právním systémům, zvláště k právu českému. 5., podst upr. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2008. 551 s. (Edice učebnic PrF MU v Brně ; č. 402). ISBN 978-80-210-4474-6. infoMezinárodní právo veřejné. Edited by Čestmír Čepelka - Pavel Šturma. 1. vyd. Praha: C.H. Beck, 2008. xli, 840 s. ISBN 978-80-7179-728-9. infoSEIDL-HOHENVELDERN, Ignaz. Mezinárodní právo veřejné. Translated by Monika Pauknerová. 3. vyd. Praha: ASPI, 2006. xxx, 417 s. ISBN 80-7357-178-1. infoDAVID, Vladislav, Pavel SLADKÝ a František ZBOŘIL. Mezinárodní právo veřejné s kazuistikou. 1. vyd. Praha: Leges, 2008. 427 s. ISBN 978-80-87212-08-0. info

Garant

Mgr. Zdeněk Nový, Ph.D., LL.M.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Nový, Ph.D., LL.M.prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc.Mgr. Kateřina Uhlířová, Ph.D., LL.M.