Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společenstevní právo (obecná problematika právních subjektů) III (D3OBP07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D3OBP07 - Společenstevní právo (obecná problematika právních subjektů) III, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem výuky je prohloubení teoretických znalostí studentů doktorandského studia, pokud jde o obecné otázky obchodních společností a zásady, na nichž spočívá právní úprava těchto subjektů. Studenti si osvojí návaznosti na veřejnoprávní úpravu (ochrana hospodářské soutěže,účetnictví, daňové předpisy) a naučí se výkladu a aplikaci předpisů o obchodních společnostech z hlediska funkce a cílů uvedených předpisů.

Osnova

Osobní obchodní společnosti - pojem a principy;Právní subjektivita osobních obchodních společností;Vnitřní struktura osobních obchodních společností;Vznik a zánik osobních obchodních společností;Společnost s ručením omezeným - pojem a principy;Právní postavení společníka společnosti s ručením omezeným;Vnitřní struktura spooečnosti s ručením omezeným;Základní kapitál ve společnosti s ručením omezeným;Akciová společnost - pojem a principy;Účastnické cenné papíry;Právní postavení společníka akciové společnosti;Vnitřní struktura akciové společnosti;Základní kapitál akciové společnosti;Vznik akciové společnosti.

Literatura

Štenglová, I. - Plíva, S. - Tomsa M. a kol.: Obchodní zákoník. Komentář. 11. vydání, C. H. Beck Praha 2007Dědič, J. a kol: Obchodní zákoník. Komentář. POLYGON, Praha 2002Eliáš, K. - Bartošíková, M. - Pokorná, J. a kol: Kurs obchodního práva. Právnické osoby jako podnikatelé, 5. vydání, C. H. Beck, Praha 2005Eliáš, K.: Akciová společnost. Systematický výklad obecného akciového práva se zřetelem k jeho reformě. Linde, Praha 2000

Garant

prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.JUDr. Jaromír Kožiak, Ph.D.Ing. Mgr. Radek Ruban