Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo III (D3SVZ03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D3SVZ03 - Správní právo III, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět širšího vědního základu určený především pro studenty oboru Ústavní právo a státověda.Obecné pojmy a instituty správního práva jako právního odvětví, pedagogické discipliny a vědníé discipliny. Systém správního práva, prameny a normy správního práva, subjekty a vztahy správního práva. Veřejná správa jako ústřední pojem správního práva, organizece veřejné správy, metody a formy činnosti veřejné správy, záruky zákonnosti ve veřejné správě.Cílem výuky tohoto předmětu je poskytnout hlubší a systematičtější pohled na jednu z významných stránek rozhodovací činnosti veřejné správy, kterou je tzv. diskreční prvomoc, resp. institut správního uvážení. Výuka se zaměřuje na teoretické základy, právní úpravu i praktické uplatňování diskreční pravomoci. Účelem je vytvořit základ pro správné pochopení problematiky tzv. volnosti či názanosti v rozhodování veřejné správy, obsahu zásady zákonnosti veřejné správy v podmínkách moderního právního státu, včetně dimenze soudního přezkoumání takto vydaných rozhodnutí.

Osnova

Diskreční pravomoc veřejné správy.1. Pojem rozhodování a rozhodovacích procesů ve veřejné správě. Pojem "správní uvážení" jako problém interpretační a legislativní. Diskreční pravomoc - pojem a charakteristika, význam pro rozhodování veřejné správy. Uplatnění diskreční pravomoci v právní úpravě rozhodovacích procesů.2. Co je a co není správní uvážení. Otázka tzv. neurčitých pojmů, otázka tzv. volného hodnocení důkazů. Význam výrazu "může".3. Otázka vázanosti a volnosti v rozhodování veřejné správy. Volnost pro použití správního uvážení, volnost při uplatnění volné úvahy. Čím je vyplněn prostor správního uvážení.4. Limity a kritéria použití tzv. volné úvahy. Čím je ovládáno správní uvážení. Problematiky obecných principů a zásad.5. Principy dobré správy, jejich prameny a závaznost.6. Soudní přezkoumání rozhodnutí vydaných v diskreční pravomoci. Přezkumná kritéria v rámci správního soudnictví a v rozhodování podle části páté o.s.ř. Ústavní soud ke správnímu uvážení a k diskreční pravomoci.

Literatura

PRŮCHA, Petr . Správní právo, obecná část. 8. doplněné. Brno: Doplněk - Brno, A.Čeněk - Plzeň, 2012. 427 s. ISBN 978-80-7239-281-0. infoHENDRYCH, Dušan. Správní právo :obecná část. 8. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012. xxxiv, 792. ISBN 9788071792543. infoSLÁDEČEK, Vladimír. Obecné správní právo. 3., aktualiz. a upr. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2013. 497 s. ISBN 9788074780028. infoPRŮCHA, Petr a Richard POMAHAČ. Lexikon správní právo. Vyd. 1. Ostrava: Sagit, 2002. 683 s. (Lexikony Sagit ; Sv. 6). ISBN 80-7208-314-7. infoHOETZEL, Jiří. Československé správní právo., část všeobecná [Melantrich, 1937]. 2. přeprac. vyd. Praha: Melantrich, 1937. 506 s. infoLAŠTOVKA, Karel. Československé správní právo., část zvláštní. 1. díl. Praha: Melantrich, 1936. xviii, 377. infoPÍTROVÁ, Lenka a Richard POMAHAČ. Evropské správní soudnictví. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1998. xv, 343 s. ISBN 80-7179-183-0. info

Požadavky

D2SVZ03 Správní právo II

Garant

prof. JUDr. Petr Průcha, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Petr Havlan, CSc.prof. JUDr. Petr Průcha, CSc.doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.