Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státověda a politologie V (D5USP06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D5USP06 - Státověda a politologie V, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studia je prohloubit u studentů znalosti pojetí a fungování moderního státu. Východiskem studia je především institucionální pojetí státu, znalost problémových otázek struktury a činnosti státu. Pozornost je dále věnována studiu a znalosti praktických atributů postavení jednotlivce v kontextu šířeji pojatých otázek demokracie, ústavnosti a samosprávy.

Osnova

Stát a studium jeho povahy, moderní stát a nestátní politické instituce, jejich znaky a organizace, činnost moderního státu e nestátních politických subjektů, jejich funkce, demokracie a stát, stát a postavení jednotlivce.

Literatura

povinná literaturaFILIP, Jan a Jan SVATOŇ . Státověda. 5. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2011. 264 s. ISBN 978-80-7357-685-1. URL infoKROUPA, Jiří , Zdeněk KOUDELKA , Jan SVATOŇ , Vojtěch ŠIMÍČEK a Renata VLČKOVÁ. Politologie. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2003. 254 s. (Edice učebnic PrF MU v Brně ; č. 323). ISBN 80-210-3250-2. infodoporučená literaturaSVATOŇ, Jan . Vládní orgán moderního státu : jeho původ, vývoj a charakter v některých evropských státech. 1. vyd. Brno: Doplněk, 1997. 140 s. ISBN 80-85765-89-6. info

Garant

doc. JUDr. Jan Svatoň, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Jan Svatoň, CSc.