Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika ochrany ŽP před chemickým znečištěním (ENV005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENV005 - Politika ochrany ŽP před chemickým znečištěním, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studující s možnostmi a nástroji environmentální politiky na národní, EU a mezinárodní úrovni v oblasti nakládání s chemickými látkami a odpady a jejich využití v praxi u různých zaměstnavatelů.Předmět bude vyučován formou přednášek, které dané nástroje představí nejen teoreticky, ale přiblíží i vybrané konkrétní příklady jejich aplikace v praxi a posluchače/ky seznámí s typem zaměstnavatelů, u nichž jsou tyto nástroje předmětem činnosti. Některé přednášky přednesou externí experti.Studující se naučí používat správnou terminologii v české a odpovídající anglické variantě;porozumí systému a různým úrovním regulace nakládání s chemickými látkami a odpady;seznámí se s legislativními i jinými nástroji na národní, EU a mezinárodní úrovni a vztahy mezi nimi;budou se orientovat mezi hlavními hráči (UNEP, WHO, ILO, OECD, UNE ECE, Evropská komise, členské státy, vlády, průmysl, ministerstva, kontrolní orgány atd.) na poli nakládání s chemickými látkami;získají znalosti o národních a mezinárodních aktivitách České republiky v nakládání s chemickými látkami a získají přehled o možnostech uplatnění se v praxi.

Osnova

Předběžná osnova:Cíle předmětu, základní pojmy a terminologie, hráči, historické souvislosti, aktuální globální jednací kalendář v oblasti chemických látek a odpadů;Program OSN pro životní prostředí (UNEP) a Strategický přístup pro nakládání s chemickými látkami (SAICM);Stockholmská úmluva o perzistentních organických polutantech I – modelový globální nástroj k chemickým látkám; struktura a obsahStockholmská úmluva II - příklady z praxe;příklady z praxe a aktivity České republikyRotterdamská úmluva a Basilejská úmluva, proces posílení spolupráce a koordinace - tzv. synergií;Vídeňská úmluva a Montrealský protokol, srovnání finančních mechanismů globálních nástrojů: Globální fond pro životní prostředí a Mnohostranný fond Montrealského protokolu;Vybrané regionální úmluvy Evropské hospodářské komise OSN: Helsinská úmluva o prevenci závažných havárií, Úmluva o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států (tzv. CLRTAP úmluva) a její protokoly;Legislativa EU a ČR v oblasti chemických látek IChemická politika EU – REACH – jak jsme k ní došli a co to pro nás znamená?;Práce WHO, OECD a dalších a aktuální otázky v problematice;Zahraniční rozvojová spolupráce ČR;

Literatura

doporučená literaturaLACINA, Petr, Otakar Jiří MIKA a Kateřina ŠEBKOVÁ . Nebezpečné chemické látky a směsi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 131 s. ISBN 978-80-210-6475-1. infoCHUDÁREK, Tomáš. Odpadové hospodářství v praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 157 s. ISBN 978-80-210-6601-4. infoBITTNER, Michal . Úvod do udržitelného rozvoje: souvislosti environmentálního pilíře. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 250 s. Edice RECETOX. ISBN 978-80-210-6622-9. infoHLAVÁČEK, Jiří. Mezinárodní environmentální právo a ochrana životního prostředí. 1. vyd. Praha: Oeconomica, 2007. 231 s. ISBN 978-80-245-1296-9. info

Požadavky

pro studenty 3. ročníků bakalářského studia i dalších navazujících studií včetně doktorandských.Vhodné zejména pro zaměření vztahující se k životnímu prostředí a nakládání s chemickými látkami.

Garant

prof. RNDr. Jana Klánová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Šebková, Ph.D., M.A.