Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování (F1400)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F1400 - Programování, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování tohoto kursu by studenti měli být schopni- popsat a vysvětlit základní algoritmy numerické matematiky (řady, iterace, vektorová a maticová algebra),- využít získaných programovacích znalostí k tvorbě krátkých programů pro jednoduché výpočetní problémy v jazyku C,- využít grafický systém gnuplot pro tvorbu grafů funkcí a zobrazování datových souborů,- využít programy Octave a Matlab pro řešení základních úloh lineární algebry,- použít typografický systém LaTeX pro tvorbu odborných textů.

Osnova

1. Operační systémy. Programovací jazyky, programování. Psaní skriptů. Editory a vývojová prostředí. Dokumentace. Kreslení grafů.2. Zobrazování čísel v počítači. Chyby výpočtu, systematická chyba, chyba metody, zaokrouhlovací chyby. Zákon šíření chyb. Špatně a dobře podmíněné úlohy.3. Jazyk C. Základní struktura jazyka. Struktura programu. Identifikátory, proměnné a konstanty. Typy dat. Deklarace proměnných. Pole, alokování paměti. Řetězce. Přiřazovací příkazy. Aritmetické operace. Přiřazování různých typů dat. Příkazy vstupu a výstupu. Standardní I/O zařízení, vstup a výstup do souboru. Standardní funkce, knihovny. Podprogramy a makra. Skutečné a formální parametry. Knihovny. Jazyk C++.4. Program gnuplot. Kreslení grafů funkcí a měřených či simulovaných dat.5. Program a jazyk Octave / Matlab. Práce s programem a základní příkazy. M-soubory. Příkazy pro grafický výstup. Vstup a výstup dat.6. Psaní vědeckých textů v typografickém systému LaTeX. Základní příkazy. Balíčky. Základy typografie. Typ a velikost písma. Definice prostředí. Psaní matematických vzorců a tabulek. Formátování textu. Bibliografie, vkládání obrázků.

Literatura

KERNIGHAN, Brian W. a Dennis M. RITCHIE. Programovací jazyk C : The C Programming Language (Orig.). Translated by Vladimír Benko. 1. vyd. Bratislava, Praha: Alfa, Státní nakladatelství technické literatury, 1988. 249 s. infoKERNIGHAN, Brian W. a Dennis M. RITCHIE. Programovací jazyk C. 2. vyd. Bratislava: Alfa, 1989. 249 s. ISBN 80-05-00154-1. infoSTROUSTRUP, Bjarne. C++ : programovací jazyk : The C++ programming language (Orig.). 1. české vyd. Praha: Softwarové Aplikace a Systémy, 1997. 686 s. ISBN 80-901507-2-1. infoRYBIČKA, Jiří. LATEX pro začátečníky. 2., přeprac. vyd. Brno: Konvoj, 1999. 190 s. ISBN 80-85615-74-6. infoLAMPORT, Leslie. LATEX : a document preparation system : user's guide & reference manual. Illustrated by Duane Bibby. Reading: Addison-Wesley Publishing Company, 1986. 242 s. ISBN 0-201-15790-X. infoGOOSSENS, Michel, Frank MITTELBACH a Alexander SAMARIN. The LaTeX companion. Reading, Mass.: Addison Wesley, 1994. 528 s. ISBN 0-201-54199-8. infohttp://www.octave.org/docs.html; http://octave.sourceforge.netHERINGOVÁ, Blanka a Petr HORA. Matlab pro Windows. Díl I, Práce s programem. Praha: H-S, 1995. 147 s. infoHERINGOVÁ, Blanka a Petr HORA. Matlab pro Windows. Díl II, Popis funkcí. Praha: H-S, 1995. l sv. (růz. infoGANDER, W. a Jiří HŘEBÍČEK . Solving Prolems in Scientific Computing Using Maple and MATLAB. 3. vyd. Heidelberg: Springer Verlag, 1997. 408 s. ISBN 3-540-61793-0. info

Požadavky

základní znalosti práce s PC

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Mikulík, Ph.D.