Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do práce v laboratoři (F1610)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F1610 - Úvod do práce v laboratoři, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je teoretickým úvodem k následnému povinnému třísemestrálnímu kurzu fyzikálních praktik s cílem seznámit studenty se základy práce ve fyzikální laboratoři a numerickým zpracováním experimentálních dat. Po jeho absolvování student dokáže vyhodnotit a zpracovat měření, určit střední hodnotu a náhodnou chybu měřených veličin, využít softwarových prostředků při tvorbě grafů a regresi experimentálních dat a vypracovat písemný protokol.

Osnova

1. Význam experimentu ve fyzice a přírodních vědách.2. Fyzikální měření, absolutní a relativní měřicí metoda, zdroje experimentálních chyb.3. Náhodná a systematická chyba.4. Rozdělení náhodné proměnné.5. Střední hodnota a stření kvadratická chyba.6. Intervaly spolehlivosti a Studentovy koeficienty.7. Chyba nepřímo měřených veličin.8. Tvorba grafů.9. Regrese, metoda nejmenších čtverců.

Literatura

PÁNEK, Petr. Úvod do fyzikálních měření. Brno: skripta PřF MU, 2001. info

Požadavky

Znalost středoškolské matematiky a fyziky.

Garant

prof. RNDr. Michal Lenc, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.