Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika vlastníma rukama (F1620)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F1620 - Mechanika vlastníma rukama, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen učitelům fyziky.Absolvováním kursu získá student následující schopnosti a dovednosti:Základní laboratorní a technické dovednosti.Porozumění mechanice na úrovni základního kursu.Schopnost připravit a provést demonstrační experimenty z mechaniky s využitím výbavy domácnosti, obvyklého hobby materiálu a dostupných hraček.

Osnova

1. Opakování základů newtonowské mechaniky:Veličiny určující pohybový stav tělesa; Vztažná soustava; Pohybová rovnice;Práce a mechanická energie; Hybnost a moment hybnosti; Zákony zachování; Mechanika tuhého tělesa; Mechanika tekutin2. Základy technického kreslení3. Laboratorní a technické dovednostiZpracování papíru, dřeva a kovu:řezání, vrtání, spojování, lepení, pájení, laminování4. Demonstrační experimentyNewtonovy pohybové zákony: (vzduchový a vodní raketový motor, dělo na ping pongové míčky)Hydrodynamika: Bernoulliova rovnice (míček visící nad a uvnitř trychtýře z PET láhve, ping pongový míček zavěšený v šikmo proudícím vzduchu, proudění vzduchu zahnutým potrubím)Pohyb tuhého tělesa: setrvačník s protizávažím, precese, setrvačník na provaze).

Literatura

HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika. 1. vyd. Brno, Praha: Vutium, Prometheus, 2001. ISBN 80-214-1868-0. info

Požadavky

Znalost fyziky na základního univerzitního kurzu mechaniky.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.

Vyučující

RNDr. Pavel Konečný, CSc.doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.