Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetismus (F2050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F2050 - Elektřina a magnetismus, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jedná se přednášku ze základního kurzu fyziky, je určena prostudenty prvních ročníků studia. Na konci této přednášky student získá znalosti základních zákonů elektřiny a magnetismu, bude schopen vypočítat intenzitu elektického pole a indukci magnetického pole a silové působení těchto polí na náboje. Získá základní poznatky o vzájemném působení elektrického a magnetického pole a látkového prostředí. Dále bude schopen řešit úlohy z teorie elektrických obvodů.

Osnova

Elektrický náboj. Intenzita a potenciál elektrického pole. Gaussůvzákon. Poissonova rovnice. Elektrické pole kolem vodičů.Kapacita a kondenzátory. Dielektrika. Tenzor polarizace.Elektrostatický okrajový problém. Elektrická vodivost a Ohmův zákon.Kirchhofovy zákony a řešení jednoduchého elektrického obvodu.Pásový model pevných látek. Vodivost pevných látek. Elektrolýza.Vodivost plynů. Emise elektronů. Definice magnetického pole.Lorentzova síla. Ampérův zákon. Biot-Savartův zákon. Magnetizace.Magnetické vlastnosti materiálů. Magnetický okrajový problém.Magnetické obvody. Prvky elektrických obvodů. Rezonační obvody.Oscilace v RLC obvodu. Transformátory. Maxwellovy rovnice.Elektromagnetické vlny.

Literatura

Elektřina a magnetismus. Edited by Bedřich Sedlák - Ivan Štoll. 2. oprav. a rozš. vyd. Praha: Academia, 2002. 632 s. ISBN 80-200-1004-1. info

Požadavky

Předpokládá se znalost vektorového počtu, diferenciálníhoa integrálního počtu.

Garant

prof. RNDr. Jana Musilová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. David Trunec, CSc.Mgr. Zdeněk Bonaventura, Ph.D.Mgr. Martin Čermák, Ph.D.