Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetismus (F2070)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F2070 - Elektřina a magnetismus, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je pochopení základních pojmů z elektřiny a magnetismu. Kurz patří k základním kurzům fyziky a je určen prostudenty prvních ročníků studia.

Osnova

Elektrický náboj.Intenzita a potenciál elektrického pole. Gaussův zákon.Poissonova rovnice.Elektrické pole kolem vodičů. Kapacita a kondenzátory.Dielektrika. Tenzor polarizace.Elektrostatický okrajový problém.Elektrická vodivost a Ohmův zákon.Kirchhofovy zákony a řešení jednoduchého elektrického obvodu.Pásový model pevných látek.Vodivost pevných látek. Elektrolýza.Vodivost plynů. Emise elektronů.Definice magnetického pole.Lorentzova síla. Ampérův zákon. Biot-Savartův zákon.Magnetizace. Magnetické vlastnosti materiálů.Magnetický okrajový problém.Magnetické obvody. Prvky elektrických obvodů. Rezonační obvody.Oscilace v RLC obvodu. Transformátory.Maxwellovy rovnice.Elektromagnetické vlny.

Literatura

HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika, část 3, Elektřina a magnetismus. 1. vyd. Brno, Praha: Vutium, Prometheus, 2001. ISBN 80-214-1868-0. infoElektřina a magnetismus. Edited by Bedřich Sedlák - Ivan Štoll. 2. oprav. a rozš. vyd. Praha: Academia, 2002. 632 s. ISBN 80-200-1004-1. info

Požadavky

! F2050 Elektřina a magnetismus Předpokládá se znalost vektorového počtu, diferenciálníhoa integrálního počtu.

Garant

prof. RNDr. Michal Lenc, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Mirko Černák, CSc.RNDr. Pavel Konečný, CSc.