Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná astronomie (F3170)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F3170 - Obecná astronomie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na tomto kurzu se student naučí vysvětlit pohyby těles po obloze, jejich východy a západy, co, kdy a kde se dá pozorovat. Dokáže vypočítat polohu těles na své dráze, osvojí si i historii astronomie, měření času a kalendář.

Osnova

Předmět a úkoly astronomie. Význam astronomických pozorování a přístrojů. Vznik a hlavní etapy rozvoje astronomie. Egyptská, megalitická, čínská, babylonská, řecká a arabská astronomie. Evropská novověká astronomie.Souřadnicové soustavy, vzájemná převody souřadnic. Kartézské, valcové a sférické SS, astronomické SS: rovníkové, ekliptikální, galaktické. Vzájemný převody, sférická trigonometrie. Pohyby planet a hvězd na hvězdné obloze.Geocentrické a heliocentrické systémy, jejich zdůvodnění. Přínos Aristotela, Ptolemaia, Koperníka, Keplera. Newtonův gravitační zákon, pohybové zákony. Problém dvou těles, zobecněné Keplerovy zákony. Geometrie trajektorie, poloha a rychlost tělesa na dráze. Dráhové elementy, pohyb družic planety, určování hmotnosti v sluneční soustavě.Problém 3 těles, Lagrangeovy plochy, Rocheovy plochy, Lagrangeovy body a jejich význam. Poruchy, sféry aktivity, slapy.Země. Tvar, hmotnost, gravitační pole, rotace, Corriolisova síla. Pohyby Země, denní a roční aberace, variace radiální rychlosti, paralaxa denní, roční. Oběh Země kolem Slunce, typy roků, střídání ročních období. Sluneční den, sluneční hodiny, časová rovnice, pásmový čas, letní čas.Sluneční a lunární kalendáře.Lunisolární precese - příčiny, důsledky. Nutace.

Literatura

ŠIROKÝ, Jaromír. Astronomie a astrofyzika. 2. přeprac. vyd. Olomouc: Rektorát Univerzity Palackého, 1979. 342 s. infoŠIROKÝ, Jaromír a Miroslava ŠIROKÁ. Základy astronomie v příkladech [Široký, 1977]. Vyd. 3. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1977. 158 s. infoŠIROKÝ, Jaromír a Miroslava ŠIROKÁ. Základy astronomie v příkladech [Široký, 1973]. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. 158 s. infoŠIROKÝ, Jaromír a Miroslava ŠIROKÁ. Základy astronomie v příkladech [Široký, 1966]. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1966. 156 s. infoHACAR, Bohumil. Úvod do obecné astronomie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1963. 511 s. info

Požadavky

Absolvování prvních dvou semestrů výuky fyziky. Znalost operací s maticemi.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Janík, Ph.D.Mgr. Miroslav Jagelka