Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z astronomie 1 (F3190)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F3190 - Praktikum z astronomie 1, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V průběhu praktika se student seznámí se základními metodami astronomického pozorování a zpracování dat.Na konci tohoto kursu bude student schopen zpracovávat a interpretovat běžná astronomická data z dalekohledů, družicová data.

Osnova

Sférická astronomie (měření úhlových vzdáleností na obloze, zeměpisné polohy, refrakce).Astrometrie (CCD a digitální fotoaparáty, měření vlastních pohybů hvězd, měření polohy komety, planetky, meření výsky měsíčních útvarů).Fotometrie (metody užívané na CCD, určení magnitudy proměnných objektů, výpočty toků, fotometrická kalibrace, měření sluneční konstanty).Spektroskopie (sestrojení vlastního spektroskopu, měření spekter hvězd, určení základních fyzikálních parametrů hvězdných atmosfér).

Literatura

BRADT, Hale. Astronomy methods :a physical approach to astronomical observations. Cambridge: Cambridge University Press, 2004. xxiii, 433. ISBN 0-521-53551-4. info

Požadavky

Základy vysokoškolské matematiky a fyziky a absolvování předmětů Základy astronomie 1 a 2 (F1251 a F2252).

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc.

Vyučující

Mgr. Filip Hroch, Ph.D.Mgr. Jiří Květoň