Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jaderné reaktory a elektrárny (F3360)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F3360 - Jaderné reaktory a elektrárny, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu získá student základní znalosti z jadernéfyziky potřebné k porozumění činnosti jaderných reaktorů a elektráren.Dále získá zakladní znalosti o štěpení težkých jader, řetězové reakcia procesech probíhajících v reaktorech. Bude mít přehled o problematice dozimetrie, perspektivách a rizicích jaderné energetiky.

Osnova

Elementární částice, atomové jádro. Jaderné reakce a radioaktivita.Interakce částic s látkou. Štěpení jader. Řetězová reakce.Jaderný reaktor. Konstrukce jaderných reaktorů a elektráren.Dozimetrie. Jaderná energetika, její perspektivy a bezpečnost.

Literatura

HÁLA, Jiří . Radioaktivita, ionizující záření, jaderná energie. První vydání. Nakladatelství Konvoj, spol. s.r.o.: Brno, 1998. 311 s. ISBN 80-85615-56-8. info

Požadavky

Předpokládají se znalosti z mechaniky v rozsahu uvodní přednášky,elementární znalosti jaderné fyziky a kvantové mechaniky.

Garant

prof. RNDr. Jan Janča, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. David Trunec, CSc.Mgr. Ondřej Jašek, Ph.D.