Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina v experimentu pro učitele (F3430)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F3430 - Elektřina v experimentu pro učitele, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Disciplina je určena studentům učitelství fyziky.Absolvováním kursu získá student následující znalosti a dovednosti:Základní znalosti elektřiny a magnetismu.Dovednost měřit proud, napětí, odpor, kapacitanci, induktanci.Schopnost zapojit jednoduché elektrické obvody s relé, resistory, kondensátory, cívkami, žárovkami a diodami.Schopnost vysvětlit funkci jednoduchých elektrických zařízení.

Osnova

1.Elektrostatika (elektrostatická přitažlivost a odpudivost, Braunův a Leafův elektroskop, triboelektřina, princip funkce Van de Graaffova generátoru a Wimshurstovy elektriky, elektrický vítr, rozložení náboje na vodiči, výboj v kulovém jiskřištěm různého průměru, elektrické siločáry, dutá vodivá koule, elektrické siločáry dvou blízkých nábojů, Faradayova klec, deskový kondenzátor, rozkladná Leydenská láhev, ionizace plynu, elektrický větrník, energie akumulovaná v kondenzátoru).2. Elektrický proud, magnetické pole (vedení elektrického proudu v kovech, polovodičích, elektrolytech, plynech a ve vakuu, magnetické pole, magnetické pole v okolí přímého a tvarovaného vodiče, vzájemné silové působení dvou proudovodičů, silové působení na proudovodič v magnetickém poli, Barlowův kotouč)3. Magnetizmus (přírodní magnetizmus magnetovce, paramagnetizmus, feromagnetizmus a diamagnetizmus, FeBNd anCoSm magnety, užití magnetů).4. Elektromagnetická indukce (Faradayův pokus, Lenzovo pravidlo, vířivé proudy, Waltenhofenovo kyvadlo, magnet levitující nad rotujícím vodivým diskem, FeBNd magnet na měděné desce, pád FeBNd magnetu na měděnou desku s teplotou kapalného dusíku, Ruhmkhorfův generátor, vlastní a vzájemná indukčnost, rozkladný transformátor - svářečka, indukční cívka zpožďující rozsvit žárovky, energie akumulovaná v indukční cívce)5.Electrický motor (synchronní a asynchronní motor, komutátorový motor, komutátorový motor s permanentními magnety, lineární motor, Barlowův kotouč)

Literatura

HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika. 1. vyd. Brno, Praha: Vutium, Prometheus, 2001. ISBN 80-214-1868-0. info

Požadavky

Požadavky znalostí fyziky na gymnaziální úrovni.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.

Vyučující

RNDr. Pavel Konečný, CSc.