Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika, filozofie a myšlení 2 (F4012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F4012 - Fyzika, filozofie a myšlení 2, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je věnována hlavně filosofickým problémům přírodních věd, přihlíží však i aktuálním společenským problémům a k jejich filosofickému pozadí. Nemá trvalou a pevnou strukturu, její náplň se obměňuje podle zájmu přednášejících i posluchačů. Během semestru mívá obvykle jedno či dvě hlavní témata (např. problematika prostoročasu, kosmologie, filosofie jazyka, pravdy, lidské svobody, kauzality a determinismu a filosofických základů logiky se zřetelem k dílu Kurta Gödela). Někdy může být takovým tématem kniha (v poslední době např. knihy Rogera Penrose o možnostech fyzikálního pochopení fungování lidského mozku, nebo knihy o díle Kurta Godela, např. Františka Včelaře, Jaroslava Frýdka a Ivana Zelinky o gnoseologické revoluci v matematice a exaktních vědách, rozebírající Gödelův článek z r. 1931). Kromě učitelů pověřených přednáškou vystupují v jejím rámci i pozvaní hosté zabývající se filosofickou problematikou svých oborů působnosti. Jsou rovněž předneseny seminární práce studentů. Na přednášky zpravidla navazuje diskuse. K disposici je stále doplňovaná příruční knihovnička. Na konci kurzu by studentni měli vědět, že svět je složitější než jeho obraz, který jim podávají specializované disciplíny. Měli by být schopni zaujímat podložená kritická stanoviska k širším problémům svého oboru, rozumět jejich souvislosti s filozofickými a společenskými problémy, a umět tato stanoviska obhajobat ústně i písemně.

Osnova

Přednáška je neustále inovována v souladu s aktuální situací a zájmy posluchačů. Například byla probírána témata:Filosofické základy logikyDeterminismus a kauzalitaFilosofie Augusta ComtaNekonečno a BůhPerspektivy budoucnosti lidstvaGödelův důkaz nutné existence božské bytostiHlavní myšlenky Gödelova důkazu o neúplnostiBody obratu v moderních českých dějináchFilosofické problémy teorie relativityParadox jako filosofický problémProblémy výkladu kvantové mechanikyVědecký a poetický diskurz

Literatura

Filosofický slovník pro samouky, neboli, Antigorgias. Edited by Vladimír Neff. Vyd. 4., (V Mladé frontě 2. Praha: Mladá fronta, 2007. 453 s. ISBN 978-80-204-1547-9. infoHORYNA, Břetislav. Filosofický slovník. Olomouc: Olomouc, 1998. ISBN 80-7182-064-4. infoVOLTAIRE. Filosofický slovník, čili, Rozum podle abecedy. Translated by Emma Horká. Olomouc: Votobia, 1997. 277 s. ISBN 80-7220-061-5. infoFilosofický slovník. Edited by Walter Brugger, Translated by Ladislav Benyovszky. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1994. 639 s. ISBN 80-206-0409-X. infoNEFF, Vladimír. Filosofický slovník pro samouky, neboli, Antigorgias [Neff, 1948]. V Praze: Družstevní práce, 1948. 520 s. info

Požadavky

Zájem o filosofické problémy přírodních věd.Zájem o filosofické pozadí společenských problémů.Znalost základních výsledků a metod přírodních věd (studenti prvních dvou ročníků a studijních směrů bez matematické a fyzikální průpravy se mohou setkat s techničtějšími partiemi, které jim nebudou zcela srozumitelné).Základní přehled o dějinách filosofie, filosofických pojmech a problémech.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Novotný, CSc.RNDr. Blažena Švandová, Ph.D.