Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrodynamika a teorie relativity (F4090)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F4090 - Elektrodynamika a teorie relativity, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní kurz klasické elektrodynamiky a speciální teorie relativity.Na konci kurzu by studenti měli být schopni (a) rozumět logické struktuře klasické teorie elektromagnetického pole včetně souvislosti se speciální teorii relativity, (b) řešit Maxwellovy rovnice pro standardní situace (stanovení elektrických polí v elektrostatice, magnetických polí v magnetostatice, šíření elektromagnetických vln, záření kmitajícího dipólu apod.), (c) rozumět základům speciální teorie relativity a řešit jednoduché problémy z této oblasti.

Osnova

1. Úvod: elektrodynamika v kontextu moderní fyziky a stručný přehled.2. Elektrostatika: základní pojmy, zákony a rovnice; elektrické polepro vybraná rozložení náboje; metody řešení elektrostatických problémů; elektrostatika dielektrických látek.3. Magnetostatika: základní pojmy, zákony a rovnice; magnetické polepro vybraná rozložení proudu; magnetostatika magnetických látek.4. Maxwellovy rovnice (MR): Faradayův zákon a MR pro kvazistatická pole; obecný tvar MR; elektromagnetické potenciály v obecném případě a obecné řešení MR; elektrodynamika látek.5. Vlnění a vyzařování: elektromagnetické vlnění v neohraničených a ohraničených systémech (rovinné vlny, rezonátory, vlnovody);záření bodového náboje a záření lokalizovaného oscilujícího zdroje.6. Základy speciální teorie relativity (STR): principy STR,Lorentzova transformace a její důsledky; vztahy mezi energií, hybností a hmotností částice; Minkowského prostoročas; transformační vlastnosti elektromagnetického pole a kovariance MR.

Literatura

JACKSON, John David. Classical electrodynamics. 2nd ed. New York: John Wiley & Sons, 1975. xxii, 848. ISBN 0-471-43132-X. infoLANDAU, Lev Davidovič a Jevgenij Michajlovič LIFŠIC. The classical theory of fields. Translated by Morton Hamermesh. 4th rev. Engl. ed. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann, 1975. xiii, 428. ISBN 0-7506-2768-9. infoFeynmanovy přednášky z fyziky s řešenými příklady. Edited by Richard P. Feynman - Robert B. Leighton - Matthew Sands. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. 806 s. ISBN 80-7200-420-4. infoHALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika, část 3, Elektřina a magnetismus. 1. vyd. Brno, Praha: Vutium, Prometheus, 2001. ISBN 80-214-1868-0. info

Požadavky

( F1030 Mechanika a molekulová fyzika && F2050 Elektřina a magnetismus )||( F1040 Mechanika a molekulová fyzika && F2070 Elektřina a magnetismus )

Garant

prof. RNDr. Michal Lenc, Ph.D.

Vyučující

doc. Franz Hinterleitner, Ph.D.doc. Franz Hinterleitner, Ph.D.