Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová fyzika atomárních soustav (F4110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F4110 - Kvantová fyzika atomárních soustav, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurs je pojat jako proseminář doplňující přednášky Úvod do fyziky mikrosvěta F4100 nebo F4050. Je zaměřen jednak na hlubší rozbor, jednak na rozšíření vybraných partií. Dva hlavní okruhy:atomová a částicová stavba hmoty; relativistické a kvantové jevy v mikrosvětě.

Osnova

Předpokládaná témata (Konečný výběr problémů je věcí dohody s účastníky):1. Brownův pohyb. Hledání Avogadrova čísla. Stochastické procesy2. Částicová optika. Od Hamiltonovy analogie k elektronovému litografu3. Synchrotronové záření. Relativistický elektron. Fotoemise 1905 a 20054. Molekulové svazky. Difrakce atomů a molekul5. Použití teorie grafů. Struktura molekul, topologické defekty6. Molekulové vibrace. Teorie grup. Skleníkové molekuly.7. Neutronová interferometrie. Schrödingerova kočka8. Kvantová interferometrie. Jev Bohma a Aharonova.9. Kvantový tunelový jev. Inversní linie čpavku, maser a atomové hodiny10. Iontové a atomové pasti. Od jednoho atomu k Bose-Einsteinově kondensaci

Literatura

Classical and interesting new papers dealing with the topics of the course.HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika : vysokoškolská učebnice obecné fyziky. Vyd. 1. Brno: VUTIUM, 2000. xxiv, 1198. ISBN 81-7196-213-9-. info

Požadavky

( F1040 Mechanika a molekulová fyzika && F2070 Elektřina a magnetismus )||( F1030 Mechanika a molekulová fyzika && F2050 Elektřina a magnetismus )

Garant

prof. RNDr. Michal Lenc, Ph.D.

Vyučující

prof. Bedřich Velický, CSc.