Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkce komplexní proměnné (F5066)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F5066 - Funkce komplexní proměnné, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je součástí základního kursu matematické analýzy pro studenty fyziky. Jeho základní cíle jsou:* Představit studentům základy teorie funkce komplexní proměnné a upozornit na její specifické odlišnosti od teorie funkcí reálné proměnné.*Ukázat studentům praktické použití teorie (zejména residuové věty a Laplaceovy transformace) pro výpočet komplexních i reáných integrálů a zejména pro fyzikální aplikace (kvantová mechanika, fyzika pevných látek).Absolvováním kursu získá student tyto znalosti a dovednosti:* Pochopení základů teorie funkcí komplexní proměnné a jejích principiálních odlišností od teorie funkcí reálné proměnné.* Praktickou dovednost při výpočtech obsahujících funkce komplexní proměnné, zejména při výpočtech integrálů v komplexním i reálném oboru pomocí Cauchyovy věty a residuové věty.* Praktickou dovednost při použití výpočtů v oblasti funkcí komplexní proměnné ve fyzikálních aplikacích (residuová věta, Laplaceova transformace).* Pochopení problematiky odezvových funkcí prostřednictvím Laplaceovy transformace.

Osnova

1.Úvodní pojmy-definice funkce komplexní proměnné, integrál.2. Holomorfní funkce, Cauchyovy-Riemannovy podmínky3. Regulární funkce, Taylorova řada.4. Cauchyova věta a její použití pro výpočet integrálů.5. Věta o jednoznačnosti, holomorfní prodloužení.6. Aplikace věty o jednoznačnosti, elementární funkce definované řadami.7. Fyzikální aplikace Cauchyovy věty (Kramersovy-Kronigovy relace) a věty o jednoznačnosti.8. Laurentova řada a reziduum.9. Věta o reziduích a její důsledky.10. Aplikace věty o reziduích při výpočtu integrálů.11. Mnohoznačné funkce, prodloužení podél křivek, základní mnohoznačné funkce.12. Laplaceova transformace.13. Aplikace Laplaceovy transformace ve fyzice, odezvové funkce.14. Konformní zobrazení a fyzikální aplikace.

Literatura

JEVGRAFOV, M. A. Funkce komplexní proměnné. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1981. 379 s. infoJEVGRAFOV, M. A. Sbírka úloh z teorie funkcí komplexní proměnné. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1976. 542 s. infoRUDIN, Walter. Analýza v reálném a komplexním oboru. Vyd. 2., přeprac. Praha: Academia, 2003. 460 s. ISBN 80-200-1125-0. info

Požadavky

Základy analýzy v reálném oboru

Garant

prof. RNDr. Michal Lenc, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Jana Musilová, CSc.Mgr. Bc. Tomáš Řiháček