Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika ve firmě (F5900)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F5900 - Fyzika ve firmě, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Brno a jeho okolí se stává technologickým centrem České republiky a firmy zde působící dle očekávání nabízejí pracovní příležitosti i našim absolventům. Jde jak o relativně malé firmy, které se zabývají využitím nejnovějších technologií, kde se předpokládá zejména hluboké fyzikální vzdělání, ale i velké společnosti (často pobočky nadnárodních firem), kde se očekává také jistá znalost manažerských a ekonomických přístupů. Předmět Fyzika ve firmě má studentům přiblížit prostředí v obou skupinách firem. Cílem předmětu je tedy seznámit studenty formou prezentací s náplní činnosti několika firem, zejména z brněnského regionu. Podle možností budou diskutovány, kromě využití fyzikálních poznatků, také manažerské a ekonomické aspekty práce ve firmě. Na konci kurzu student získá přehled o činnosti vybraných firem, zejména z brněnského regionu, které využívají při své činnosti současné fyzikální poznatky v oblasti polovodičového, leteckého, materiálového či textilního průmyslu. Průmyslové firmy budou doplněny o vybraná pracoviště AVČR, která tvoří přechod mezi těmito firmami a čistě akademickými pracovišti. Kurz by měl také pomoci studentům při výběru pracoviště pro absolvování předmětu Odborná praxe (F7700). Přednášky a diskuse budou podle možností a zájmu vhodně doplněny návštěvou jednotlivých firem.

Osnova

Pokusíme se zajistit prezentace zástupců např. z následujících firem a institucí:FEI, Brno - transmisní elektronové mikroskopy, nanotechnologie Honeywell International, Brno – automatizace a řídící technika pro průmysl, budovy a domácnosti ON Semiconductor, Rožnov pod Radhoštěm – polovodičové součástky, výroba křemíku Rigaku Innovative Technologies Europe, s.r.o., Praha - rentgenová analýza, optika a detekceTescan-Orsay hld. - rastrovací elektronové mikroskopy, litografieÚstav přístrojové techniky AV ČR, Brno Doplňkem kurzu bývá i exkurze na pracoviště některé z představených společností.

Garant

doc. RNDr. Antonín Brablec, CSc.

Vyučující

Mgr. Filip Münz, PhD.doc. RNDr. Antonín Brablec, CSc.