Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské biofyziky (F6342)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F6342 - Základy lékařské biofyziky, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje studenty s přístrojovým vybavením, používaným v lékařství, přičemž důraz je kladen na rozeznávání možných rizik (mechanického, elektromagnetického i světelného charakteru, ev. ionizujícího záření), která jsou s používáním některých těchto zařízení spojena.Přednášeny jsou zásady bezpečného používání těchto přístrojů, a to jak z hlediska pacientů, tak zdravotnického personálu. Za tímto účelem jsou prezentovány fyzikální principy vybraných fyziologických procesů (krevní oběh, dýchání, vznik membránových potenciálů) včetně základních představ o biofyzice smyslových orgánů.Hlavní cílem kurzu je umožnit studentům- popsat a vysvětlit fyzikální principy vybraných fyziologických procesů včetně biofyziky smyslových orgánů- popsat a vysvětlit principy přístrojů používaných v lékařství a- aplikovat tuto znalost při rozeznání možných rizik, která jsou spojena s používáním lékařských zařízení a při osvojení si zásad bezpečného používání těchto přístrojů.

Osnova

1. Úvod. Biologické účinky ionizujícího záření.2. Biofyzika kardiovaskulárního a respiračního systému.3. Biofyzikální funkce smyslových receptorů. Biofyzika sluchu.4. Biofyzika zraku.5. Účinky mechanických sil a akustických polí na živé systémy.6. Konvenční rentgenové zobrazovací metody.7. Moderní tomografické metody (CT, MRI).8. Diagnostické metody využívající radionuklidů.9. Metody a přístroje pro léčbu ionizujícím zářením.10. Měření a registrace teploty a tlaku.11. Optické diagnostické přístroje.12. Elektrodiagnostické metody.13. Ultrazvukové zobrazovací a dopplerovské metody.14. Metody a přístroje pro fyzikální léčbu, chirurgii a litotripsi. Přístroje nahrazující funkci orgánů.

Literatura

doporučená literaturaLékařská fyzika a informatika :(se zaměřením na zubní lékařství). Edited by Ivo Hrazdira - Aleš Bourek - Vojtěch Mornstein. 1. vyd. Brno: Neptun, 2007. 352 s. ISBN 978-80-86850-02-3. infoLékařská biofyzika a přístrojová technika. Edited by Ivo Hrazdira - Vojtěch Mornstein. Dotisk 1. vyd. Brno: NEPTUN, 2004. 381 s. ISBN 80-902896-1-4. infoneurčenoFundamentals of biophysics and medical technology. Edited by Ivo Hrazdira - Vojtěch Mornstein. 1. vyd. Brno: Masaryk University, 2007. 317 s. ISBN 978-80-210-4228-5. info

Garant

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.