Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová elektronika - lasery a masery (F7050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F7050 - Kvantová elektronika - lasery a masery, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V přednášce jsou studenti seznámeni s historií tohoto předmětu, původními teoretickými předpoklady a prvními úspěšnými experimenty s generací stimulované emise. Postupně jsou probrány všechny typy běžně používaných laserů amaserů. Závěr přednášky je věnován diagnostice pomocí nukleární magnetické rezonance.Počátky radiospektroskopie. Spektrum atomu vodíku. Rabiho metodaměření mg. momentů. Atomy s ekvivalentními elektrony a hierarchieatomových termů. Dipólové záření. Pravděpodobnosti přechodů. Back-Goudsmitův jev a efekty jemné struktury.Tvar a šířka spektrální čáry.Kvantová soustava jako stimulovaného zesilovač záření. Einsteinovakinetická rovnice. Saturace absorpce a zesílení. Prahová podmínkainverze. Tříhladinové a čtyřhladinové systémy.Lasery na bázi pevnýchlátek. Systémy ozařování. Optické rezonátory.Rubínový a neodymovýlaser. Plynové lasery. Helium-neonový, argonový a CO2 laser.Barvivové a chemické lasery. Impulsní lasery. Lasery na volnýchelektronech. Generace gigantických pulsů. Synchronizace modů.Polovodičové lasery. Lasery ve vědě a technice. Pseudovibračníspektrum NH3. Čpavkový maser. Elektronová a nukleání spinovárezonance. EPR a NMR spektrometry. NMR tomografie. Masery na báziparamgnetických látek. Základní nelineární jevy v kvantovéelektronice. Generace druhé a třetí harmonické. Multifitonováabsorpce. Parametrická generace světla.

Osnova

Radiospektroskopické metody. Kvantová teorie záření. Pravděpodobnosti přechodů. Kvantová soustava jako zesilovač stimulovaného záření. Tvar a šářka spektrální čáry. Optické rezonátory. Saturace zesílení. Plynové lasery. Lasery na bázi pevných látek. Laser v režimu modulované kvality. Polovodičové lasery. Elektronová a nukleární paramagnetická rezonance. Masery.

Literatura

YARIV, Amnon. Quantum electronics. 3rd ed. New York: John Wiley & Sons, 1989. xx, 676 s. ISBN 0-471-60997-8. infoSVELTO, Orazio. Principy lazerov : Principles of lasers. 2. perer. i dop. izd. Moskva: Mir, 1984. 395 s. infoYARIV, Amnon. Kvantovaja elektronika : Quantum electronics. Moskva: Sovetskoje radio, 1980. 487 s. infoSVELTO, Orazio. Fizika lazerov : Principles of lasers. Moskva: Mir, 1979. 373 s. infoAdvances in quantum electronics. Volume I. Edited by D. W. Goodwin. London: Academic Press, 1970. xii, 274 s. info

Požadavky

( F2070 Elektřina a magnetismus && F4100 Úvod do fyziky mikrosvěta )||( F2050 Elektřina a magnetismus && F4050 Úvod do fyziky mikrosvěta )Atomová, jaderná a částicová fyzika, Kvantová mechanika, Teorie elmg. pole.

Garant

prof. RNDr. Jan Janča, DrSc.

Vyučující

doc. Mgr. Petr Vašina, Ph.D.Mgr. Jan Voráč, Ph.D.