Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické vlastnosti pevných látek (F8150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F8150 - Optické vlastnosti pevných látek, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V kursu je obsažen výklad fenomenologie optické odezvy a odezvových funkcí, spolu s důsledky kauzálnosti odezvy (Kramersovy-Kronigovy relace). Mikroskopické modely zahrnují klasický popis volných a vázaných nábojů a kvantové přechody poruchovým počtem. Tyto modely jsou použity v diskusi typické odezvy volných nosičů náboje, jedno- a vícefononové absorpce a fundamentální odezvy s mezipásovými přechody elektronů. Kurs je uzavřen přehledem vlastností kovů, polovodičů a izolátorů v optickém oboru frekvencí a experimentálních metod studia optických vlastností.

Osnova

1. Fenomenologie, odezvové funkce. Komplexní vodivost, permitivita, index lomu.2. Kramersovy-Kronigovy relace.3. Klasické modely, vázané a volné náboje.4. Kvantové přechody.5. Jedno- a vícefononová absorpce.6. Plasma volných elektronů.7. Mezipásové přechody a kritické body.8. Přehled vlastností kovů, polovodičů a izolátorů v optickém oboru frekvencí.9. Experimentální metody studia optických vlastností.

Literatura

DRESSEL, Martin a George GRÜNER. Electrodynamics of solids :optical properties of electrons in matter. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. xii, 474 s. ISBN 0-521-59726-9. infoLANDAU, Lev Davidovič, Lev Petrovič PITAJEVSKIJ a Jevgenij Michajlovič LIFŠIC. Electrodynamics of continuous media. Translated by J. B. Sykes - J. S Bell - M. J. Kearsley. 2nd ed. Oxford: Butterworth-Heinemann, 2000. xiii, 460. ISBN 0-7506-2634-8. infoSCHMIDT, Eduard . Optické vlastnosti pevných látek. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 200 s. info

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.