Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a vlastnosti látek (F8210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F8210 - Struktura a vlastnosti látek, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na teoretické kurzy kvantové mechaniky a termodynamiky a statistické fyziky a využívá jejich aparátu k popisu systémů mnoha částic, zejména pevných látek. Teoretický popis rozšiřuje i o výklad aplikací fyziky pevných látek v současné technologii. Absolvováním předmětu student získá všeobecný přehled o struktuře pevných látek, jejich mechanických, tepelných, elektrických, magnetických a optických vlastnostech a základech jejich teoretického popisu. Současně se orientuje v základech vybraných technických aplikací, zejména polovodičové technologii.

Osnova

1. Úvod, látky pevné kapalné a plynné, fázové změny, anomálie vody a její praktické důsledky, povrchové napětí, povrchová energie pevných látek, klasická teorie homogenní nukleace, modifikovaný středoškolský výklad vzniku povrchového napětí.2. Struktura pevných látek. Symetrie, krystalografie, strukturní analýza. Polykrystaly, monokrystaly, příklady krystalových struktur, kvazikrystaly a amorfní látky, fullereny. Poruchy krystalové mříže, mechanické vlastnosti pevných látek. Grafen a nanotrubičky.3. Vazba v krystalech. Typy přitažlivé a odpudivé interakce.4.Kmity krystalové mříže, fonony. Tepelná kapacita pevných látek, teplotní roztažnost.5. Teorie volných elektronů, elektronový příspěvek k tepelné kapacitě kovů, termoemise, kontakt dvou kovů.6. Pásová teorie pevných látek, vodiče, polovodiče a izolanty. P-N přechod, dioda a tranzistor, výroba dokonalých monokrystalů pro polovodičový průmysl, technologie výroby polovodičových součástek. Modifikovaný středoškolský výklad vodivosti pevných látek a vlastností polovodičů.7. Dielektrické vlastnosti látek, polarizace dielektrika, polarizace ve střídavém poli. Magnetické vlastnosti látek. Diamagnetismus, paramagnetismus, feromagnetismus.

Literatura

KITTEL, Charles. Úvod do fyziky pevných látek : Introduction to solid state physics (Orig.). 1. vyd. Praha: Academia, 1985. 598 s. infoDEKKER, Adrianus J. Fyzika pevných látek [Dekker, 1966]. Praha: Academia, 1966. 543 s. infoBEISER, Arthur. Úvod do moderní fyziky : Perspectives of modern physics (Orig.). Vyd. překladu 1. Praha: Academia, 1975. 628 s. infoCELÝ, Jan. Kvazičástice v pevných látkách. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1977. 283 s. info

Požadavky

Základy kvantové mechaniky, termodynamiky a statistické fyziky.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.