Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kolektivní a kooperativní jevy (F8302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F8302 - Kolektivní a kooperativní jevy, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zdaleka ne všechny jevy, se kterými se při studiu kondenzovanýchlátek setkáváme, lze vysvětlit pomocí modelůobsahujících nezávislé fermiony vystavené působení nějakého středního pole. Takové jevy, při jejichž popisu interakce ,,nelze obejít",při kterých se stav systému kvalitativně liší od stavu neinteragujícího souboru částic, nazýváme kolektivní a kooperativní jevy. V přednášce budou probrány některé kolektivní a kooperativní jevy,nejvíce pozornosti bude věnováno supravodivosti.Všimneme si také vysokoteplotních supravodičůa některých aplikací supravodivosti. V závěrečné části přednášky budou vysvětleny příčiny magnetických uspořádání v pevných látkách.Na konci tohoto kurzu by studenti měli rozumět základním pojmům z této oblasti fyziky, být schopni používat je při řešení jednoduchých úloh, zejména z oblasti teorie supravodivosti. Dále by měli být schopni interpretovat základní experimentální data z této oblasti s využitím modelových výpočtů.

Osnova

1. Úvodní část.(a) Kolektivní a kooperativní jevy v kondenzovaných látkách.(b) Spontánní narušení symetrie jako východisko pro jednotnýpohled na kol. a koop. jevy.2. Boseova-Einsteinova kondenzace a supratekutost.(a) Teoretické základy.(b) Boseova-Einsteinova kondenzace v atomových plynech.(c) Supratekutost v kapalném He.3. Supravodivost.(a) Přehled experimentálních poznatků.(b) Na cestě k pochopení: termodynamický přístup,teorie bratří Londonů,základní idea Ginsburgovy-Landauovy teorie.(c) Základy teorie BCS.(d) Josephsonovy jevy v supravodičích a v supratekutém He,kvantová interference v makroskopickém měřítku.(e) Vysokoteplotní supravodiče.(f) Vybrané aplikace supravodivosti.4. Magnetické interakce v pevných látkách.(a) Hamiltonián pevné látky ve Wannierově reprezentaci,přibližné hamiltoniány: Hubbardův hamiltonián,výměnné členy související s 1. Hundovým pravidlem.(b) odvození Heisenbergova hamiltoniánu pro izolátory.(c) Magnetismus bez lokalizovaných spinů.

Literatura

ANNETT, James F. Superconductivity, superfluids, and condensates. 1st pub. Oxford: Oxford University Press, 2004. xi, 186 s. ISBN 0-19-850756-9. infoBLUNDELL, Stephen. Magnetism in condensed matter. Oxford: Oxford University Press, 2001. xii, 238 s. ISBN 0-19-850592-2. info

Garant

prof. RNDr. Jana Musilová, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Dominik Munzar, Dr.Mgr. Jiří Chaloupka, Ph.D.doc. Mgr. Dominik Munzar, Dr.