Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní metody modelování ve fyzice (F8370)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F8370 - Moderní metody modelování ve fyzice, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Praktická aplikovatelnost odvození, připravených pro základní kurzy, je silně omezena zjednodušeními, nutnými pro zachování jejich analytičnosti. V případě potřeby řešit reálnou úlohu tak zpravidla nezbývá než sáhnout k řešení numerickému.Tato přednáška se proto zabývá úvodem do modelování řešení diferenciálních rovnic, zejména metodou konečných prvků. Předkládaná teorie je postupně demonstrována na základních typech fyzikálních úloh a na příslušných místech je odkazován rovněž existující software k řešení těchto úloh.

Osnova

Metoda konečných diferencí (FD): diskretizace úlohy, aproximace operátoru diferenciální rovnice, aplikace okrajové podmínky smíšeného typu. Laplaceova rovnice, vedení tepla Metoda konečných prvků (FE): slabá formulace variační úlohy, diskretizace úlohy a aproximace hledané funkce, n-rozměrný generický prvek, aproximační a tvarové funkce prvku, izoparametrické prvky, momentové integrály prvku; generátory sítě; aplikace okrajových podmínek a technika tlumící zóny. Helmholtzova rovnice, ultrazvuk. Schrodingerova rovnice, kvantový oscilátor.Za hranicemi konečných prvků: konečné diference v časové oblasti (FDTD), obecně a pro modelování elmag. pole; řešení planárního dopadu světla na periodická vrstevnatá prostředí (RCWA). Maxwellovy rovnice, difrakce na optické mřížce

Literatura

MITCHELL, A.R. a D.F. GRIFFITS. The Finite Difference Method in Partial Differential Equations. 1980: Jonh Willey & Sons Ltd., 1980. infoKOLÁŘ, V. FEM: principy a praxe metody konečných prvků. : Computer Press, 1997. infoDĚDEK, L. a J. DĚDKOVÁ. Elektromagnetismus. : VUTIUM, 1998. info

Požadavky

F5330 Základní numerické metody základy programování (lze doplnit v průběhu semestru), nejlépe vhodného programovacího jazyka (Matlab, fortran, C/C++, python..)

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D.Mgr. Filip Münz, PhD.