Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z astronomie 3 (F9145)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F9145 - Praktikum z astronomie 3, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento předmět je branou k porozumění a aktivnímu ovládání moderních astronomických metod. Studenti získají přehled o metodách zpracování astrofyzikálních dát z různých kosmických družic, například Chandra, INTEGRAL, Fermi, atd. Část kurzu je věnována pozemským detektorům ultra vysokých energií. Kurz studentům umožní hlubší porozumění astrofyzikálních jevů pozorovatelných ve vysoko-energiové části elektromagnetického spektra. Zároveň získají přehled o tom, jak jednotlivé detektory fungují, jak z nich data získat, zpracovat, výsledky fyzikálně interpretovat a následně publikovat. Pro zpracování velkých balíků dat se studenti seznámí s použítím počítačů MetaCentra (http://www.metacentrum.cz/cs/index.html).

Osnova

1. Úvod do astrofyziky vysokých energií: rentgenová optika, detektory, kosmické objekty pozorovatelné ve vysokých energiích, přehled kosmických přístrojů.2. Získávaní a zpracování dat kosmických objektů (Crab, M87, Cyg-X1) z vybraných přístrojů (práce s FITS formátem, detekce objektů na snímcích, kalibrace, filtrace).3. Fyzikální analýza zpracovaných dat (např. interpretace spekter).4. Statistické metody používané v astronomii.5. Práce s vybranými softvérovými balíky: heasoft (pro astrofyziku vysokých energií), ciao (pro zpracování dat s Chandra).

Literatura

Keith Arnaud, Handbook of X-ray Astronomy, Cambridge University Press, 2011C. R. Kitchin, Astrophysical Techniques, Fifth Edition, CRC Press, 2008Malcolm S. Longair, High Energy Astrophysics 3rd edition, Cambridge University Press, 2011Carroll, Ostlie, An Introduction to Modern Astrophysics (2nd Edition)http://cxc.harvard.edu/ciao/

Požadavky

F3190 Praktikum z astronomie && F4191 Praktikum z astronomie

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc.

Vyučující

Mgr. Filip Hroch, Ph.D.Mgr. Matúš KockaMgr. Filip Münz, PhD.