Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum školních pokusů 3 (F9420)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F9420 - Praktikum školních pokusů 3, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen studentům učitelství.Absolvováním kursu získá student tyto dovednosti a schopnosti:Základní laboratorní a technické dovednosti.Schopnost připravit provést a interpretovat demonstrační experiment.Schopnost interpretovat fundamentální pokusy z mechaniky, termiky, elektrostatiky, elektřiny a magnetismu, kmitů, vln a optiky. Schopnost vysvětlit princip funkce věcí kolem nás.

Osnova

1.Elektrostatika (triboelektřina, elektrostatická indukce, princip funkce Van De Graaffova generátoru a Wimshurstovy elektřiny, elektrický "vítr", rozložení náboje na vodičích, deskový kondenzátor s dielektrikem, rozkladná Leydenská láhev, ionizace plynu, elektrický mlýnek, dielektrika, silové působení na dielektrikum v elektrickém poli).2.Cívka s indukčností, kondenzátor, odpor ( akumulace energie v kondenzátrou a v cívce s indukčností, dissipace energie, přechodové jevy v RLC obvodu)3. Střídavé obvody s RLC prvky (pojem fázor, induktance, kapacitance, fázový posuv proudu vůči napětí na L a C prvcích, sériový a paralelní RLC obvod,)4. Magnetické vlastnosti látek (feromagnetické látky, zobrazení hysterézní křivky, paramagnetické látky, paramagnetizmus kyslíku, diamagnetické látky, měkké a tvrdé ferity, magnety FeBNd a CoSm, průmyslové využití magnetů, reverzace magnetizace, magnetická média)5.Výboje v plynech (Ruhmkhorfův generátor, výbojové trubice s různými plyny při různých tlacích, katodová trubice.)6.Elektrické motory (elektrické motory komutátorové, sériové, derivační, elektrické motory komutátorové s permanentním magnetem, asynchroní a synchroní elektromotory, lineární motory, elektromagnetický kanón, Barlowův disk)7.Transformátor8.Vířivé proudy (levitace FeBNd magnetu nad rotujícím Cu diskem, skluz magnetu po Cu desce, pád FeBNd magnetu na Cu desku vychlazenou na dusíkovou teplotu)9.Tranzistorový zesilovač (VA charakteristika diody a tranzistoru, jednoduchý zesilovač)

Literatura

HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika. 1. vyd. Brno, Praha: Vutium, Prometheus, 2001. ISBN 80-214-1868-0. infoFeynman, Richard P. - Leighton, Robert B. - Sands, Matthew. Feynmanove prednášky z fyziky 1. 2. vyd. Bratislava : Alfa, 1986. 451 s. Edícia matematicko-fyzikálnej literatúry.

Požadavky

Požadavky znalostí fyziky na úrovni úvodních univerzitních kurzů obecné a teoretické fyziky.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.

Vyučující

RNDr. Pavel Konečný, CSc.