Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické studium jednotlivých molekul (F9601)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu F9601 - Optické studium jednotlivých molekul, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy studia (bio)molekul pomocí pokročilých spektroskopických a mikroskopických metod - FRET, UV/Vis, konfokální mikrospie, etc.

Osnova

Teoretický úvod:vlastnosti světla, interakce světelného záření s hmotou, procesy absorpce a emise. Fyzikální principy detekce jednotlivých molekul:spektroskopie a mikroskopie (epi-fluorescenční, konfokální, v blízkém poli), zdroje světla, detekce a zpracování velmi slabého signálu, základy nízkoteplotních optických experimentů. Studium jednotlivých molekul při nízkých teplotách:molekulární fyzika, dynamika pevné matrice, nelineární a kvantová optika. Studium jednotlivých molekul při pokojových teplotách:měření dob života excitovaných stavů, kvantové skoky, polarizační spektroskopie, difuze molekul, chemické reakce, procesy přenosu náboje, Foersterův přenos excitační energie. Aplikace spektroskopie jednotlivých molekul v biofyzice, biochemii a molekulární biologii: enzymatické reakce, konformace proteinů, difuze molekul lipidů v membránách, funkce ATP-ázy, molekulární motory, interakce virů s buňkou, fotosyntetické systémy. Další jednočásticové metody v biologickém výzkumu:elektronová mikroskopie a jednočásticová analýza, AFM.

Literatura

JACKSON, John David. Classical electrodynamics. 2nd ed. New York, 1975. 848 s. ISBN 0-471-43132-X. info

Požadavky

znalosti fyzikálních principů flourescence, fosforescence, struktury nukleových kyselin a proteinů

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. František Vácha, PhD.