Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vibrační spektroskopie biopolymerů (FA600)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA600 - Vibrační spektroskopie biopolymerů, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout informace nezbytné k využití metod vibrační spektroskopie ve výzkumu biologicky významných látek. Posluchači budou seznámeni s teorí molekulových vibrací, nutným přístrojovým vybavením, s podmínkami přípravy vzorků, záznamu spekter a jejich vyhodnocením. Hlavni pozornost bude zaměřena na využití RS a IČ spektroskopie při studiu struktury a funkce biopolymerů.

Osnova

Historie vibrační spektroskopie, infračervená (IČ) a Ramanova spektroskopie (RS). Molekulové vibrace, vibrační spektra a jejich analýza. Nástroje ve vibrační spektroskopii ( zdroje záření , spektrometry, detektory). RS a IČ spektroskopie. Speciální techniky: resonanční Ramanova spektroskopie (RRS), povrchem zcitlivěná Ramanova spektroskopie (SERS), vibrační cirkulární diochroismus (VCD), Ramanova optická aktivita (ROA), spektroskopie v blízké infračervené oblasti, mikroramanova spektroskopie. Aplikace: RS nukleové kyseliny, proteiny, lipidy, membrány, buňky. Kinetické studie.

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Oldřich Vrána, CSc.