Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturní geologie a geotektonika (G4101k)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G4101k - Strukturní geologie a geotektonika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje posluchače se základy tektonické terminologiea hlavními poznatky oboru strukturní geologie.Pro ukončení předmětu je nutné zvládnutí obsahu strukturně-geologických pojmů a jejich vzájemných souvislostí. Zvláštní důraz je kladen na deformační struktury.

Osnova

Struktura a deformace.Síla, napětí, napjatost, hlavní napětí, Mohrův diagram.Deformace v jednom směru.Deformace v ploše, elipsa deformace, měření velikosti deformace.Deformace v prostoru, elipsoid deformace.Kinematika, čistý a jednoduchý střih, kinematické indikátory, střižné zóny.Deformační mechanismy, plastická deformace, rekrystalizace, rupturní deformace.Sedimentární struktury, sedimentologické indikátory.Magmatické struktury.Popis a klasifikace vrás, mechanismy vrásnění, převrásněné vrásy.Zlomy, pukliny a kliváž. Poklesy, přesmyky a horizontální posuny.Příkrovy.

Literatura

povinná literaturaJAROŠ, Josef a Josef VACHTL. Strukturní geologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 1992. 437 s. ISBN 80-200-0134-4. infodoporučená literaturaMARKO, František a Stanislav JACKO. Štruktúrna geológia. 1. vyd. Košice: Harlequin, 1999. 181 s. ISBN 80-88896-36-3. infoNĚMČOK, Michal, Rostislav MELICHAR , František MARKO, Ján MADARÁS a Štefan HODÁŇ. Základy štruktúrnej geológie. 1. vydání. Bratislava: Mineralia Slovaca, 1995. 170 s. ISBN 80-967018-3-5. infoneurčenoJAROŠ, Josef a Josef VACHTL. Strukturní geologie obecná a systematická. 1. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. 270 s. infoJAROŠ, Josef a Josef VACHTL. Strukturní geologie obecná a systematická. 2. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. 347 s. info

Požadavky

! G4100 Strukturní geologie Vhodné je absolvování předmětu Všeobecná geologie

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.Mgr. Jan Černý