Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvartérní geologie (G4121k)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G4121k - Kvartérní geologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Souborný přehled aktuálních znalostí týkajících se komplexního studia kvartéru. Na konci tohoto kurzu bude student schopen: Porozumět otázkám vývoje klimatu a projevům klimatických změn v období hranice pliocén/pleistocén a v průběhu pleistocénu až holocénu; orientovat se v oblasti stratigrafie a biostratigrafie pleistocénu a holocénu; rozeznat nejčastější typy kvartérních sedimentů; porozumět významu studia fauny a flóry jako důležitých klimatických indikátorů.

Osnova

1. Nejstarší studené výkyvy – příčina pokřídového ochlazení, přehled primárních a doplňkových faktorů ovlivňujících klimatické výkyvy.2. Přírodní prostředí v kvartéru.4. Přehled genetických typů kvartérních sedimentů I - Glacigenní, glacifluviální a glacilakustrinní sedimenty, ledovcové tvary reliéfu.5. Přehled genetických typů kvartérních sedimentů II – Eolické, svahové (koluviální), aluviální, limnické, bažinné a rašelinné sedimenty, jeskynní sedimenty.6. Periglaciální procesy a tvary reliéfu.7. Pleistocenní fauna Evropy.8. Vybrané metody datování kvartérních sedimentů.9. Biostratigrafie pleistocénu.10. Přírodní prostředí ve svrchním pleistocénu.11. Kvartérní sedimenty Moravy a Slezska.

Literatura

doporučená literaturaRŮŽIČKOVÁ, Eliška. Kvartérní klastické sedimenty České republiky :struktury a textury hlavních genetických typů. 1. vyd. Praha: Česká geologická služba, 2003. 68 s., 92. ISBN 80-7075-600-4. infoWILSON, R. C. L., S. A. DRURY a J. L. CHAPMAN. The great ice age :climate change and life. 1st ed. London: Routledge, 2000. xiv, 267 s. ISBN 0-415-19842-9. infoLOWE, John J. a M. J. C. WALKER. Reconstructing quaternary environments. 2nd ed. Harlow: Pearson Prentice Hall, 1997. xxii, 446. ISBN 0-582-10166-2. info

Požadavky

! G4121 Kvartérní geologie && ! NOW ( G4121 Kvartérní geologie )

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Ivanov, Dr.