Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ložisková geologie (G5061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G5061 - Ložisková geologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základním cílem je definovat ložisko nerostné suroviny, rozeznávat kategorie nerostných surovin a diskutovat jeho postavení ve společnosti a přírodním prostředí. Studenti umí předkládat zdůvodnění hlavních genetických aspektů hlavních typů ložisek.

Osnova

1. LG: historické základy ložiskové geologie, její zdroje, obsah, význam a cíl.2. Základní pojmy ložiskové geologie a jejich souvislosti, legislativa.3. Ložisko jako ekonomický objekt, ekonomika a zásoby.4. Faktory ovlivňující význam ložisek.5. Metody výzkumu a průzkumu ložisek, nerostných zdrojů a indicií.6a. Klasifikace ložisek nerostných surovin.6b. Genetická klasifikace a ložiskotvorné procesy7. Suroviny pro metalurgii, další průmyslové kovy a jejich hlavní zdroje.8. Stavební a chemické suroviny a jejich hlavní zdroje.9. Energetické zdroje.10. Hlavní environmentální problémy spjaté s využíváním ložisek a jejich řešení.

Literatura

povinná literaturaROZLOŽNÍK, Ladislav. Ložiská nerastných surovín a ich vyhl'adávanie. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1987. 693 s. infodoporučená literaturaEvans A.M. (1993): Ore geology and industrial minerals. Blackwell science.DOPITA, Miloslav, Václav HAVLENA a Jiří PEŠEK. Ložiska fosilních paliv. Vyd. 1. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1985. 263 s. infoSMIRNOV, Vladimir Ivanovič. Geologie ložisek nerostných surovin [Smirnov, 1983] : Geologija poleznych iskopajemych (Orig.). 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1983. 654 s. info

Požadavky

! G5060 Ložisková geologie I &&! G5061k Ložisková geologie && ( (!( PROGRAM ( D - GE4 )|| PROGRAM ( B - GE )|| PROGRAM ( N - GE )|| PROGRAM ( D - GE )|| PROGRAM ( C - CV ))) || ( NOW ( G0101 Školení BOZP a PO pro geology )&& NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami )))Znalost mineralogie a petrografie, základní minerogenetické a petrologické procesy, stavba Země a zemské kůry, desková tektonika, deformace v zemské kůře, základy stratigrafie a geochemie

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Marek Slobodník, CSc.Mgr. Přemysl PořádekMgr. Lenka Stratilová, DiS.