Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ložisková geologie (G5061k)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G5061k - Ložisková geologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ložisková geologie I. je základním kurzem k ložiskotvorným procesům a problematice nerostných surovin. Hlavním cílem je porozumění pojmu ložisko a jeho postavení v lidské společnosti a přírodním prostředí. Dále jsou vymezeny genetické aspekty všech typů rudních ložisek, průmyslových minerálů a kaustobiolitů.

Osnova

1. LG: historické základy ložiskové geologie, její zdroje, obsah, význam a cíl.2. Základní pojmy ložiskové geologie a jejich souvislosti, legislativa.3. Ložisko jako ekonomický objekt, ekonomika a zásoby.4. Faktory ovlivňující význam ložisek.5. Metody výzkumu a průzkumu ložisek, nerostných zdrojů a indicií.6a. Klasifikace ložisek nerostných surovin.6b. Genetická klasifikace a ložiskotvorné procesy7. Suroviny pro metalurgii, další průmyslové kovy a jejich hlavní zdroje.8. Stavební a chemické suroviny a jejich hlavní zdroje.9. Energetické zdroje.10. Hlavní environmentální problémy spjaté s využíváním ložisek a jejich řešení.

Literatura

povinná literaturaROZLOŽNÍK, Ladislav. Ložiská nerastných surovín a ich vyhl'adávanie. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1987. 693 s. infodoporučená literaturaEvans A.M. (1993): Ore geology and industrial minerals. Blackwell science.DOPITA, Miloslav, Václav HAVLENA a Jiří PEŠEK. Ložiska fosilních paliv. Vyd. 1. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1985. 263 s. infoSMIRNOV, Vladimir Ivanovič. Geologie ložisek nerostných surovin [Smirnov, 1983] : Geologija poleznych iskopajemych (Orig.). 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1983. 654 s. info

Požadavky

! G5060 Ložisková geologie I &&! G5061 Ložisková geologie && ( (!( PROGRAM ( D - GE4 )|| PROGRAM ( B - GE )|| PROGRAM ( N - GE )|| PROGRAM ( D - GE )|| PROGRAM ( C - CV ))) || ( NOW ( G0101 Školení BOZP a PO pro geology )&& NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami )))Znalost mineralogie a petrografie, základní minerogenetické a petrologické procesy, stavba Země a zemské kůry, desková tektonika, deformace v zemské kůře, základy stratigrafie a geochemie

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Marek Slobodník, CSc.