Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilá ložisková geologie (G6061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G6061 - Pokročilá ložisková geologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozeznávání ložiskotvorných procesů ve všech genetických skupinách ložisek, definování jejich hlavní geotektonické pozice a geologické stavby ložisek, analýza prvkové a minerální asociace, schopnost diskutovat základní praktické a ekonomické významy surovin a příklady ložisek v ČR a ve světě.

Osnova

1. Klasifikace ložisek, skupina magmatických ložisek, pegmatity.2. Principy klasifikace metasomatických ložisek a metasomatické procesy.3. Skarny, albitity a greizeny, porfyrové rudy.4. Klasifikace hydrotermálních ložisek, recentní hydrotermální procesy.5. Plutonická, subvulkanická a teletermální ložiska.6. Genetické postavení ložisek subaerických, amagmatických a hydrotermálně sedimentárních, vulkanosedimentární ložiska.7. Principy klasifikace zvětralinových a sedimentárních ložisek, vznik zvětralinových plášťů, rýžoviska.8. Reziduální ložiska, ložiska supergenního obohacení, infiltrační ložiska.9. Sedimentární ložiska a rýžoviska, chemogenní a biochemogenní ložiska, organogenní ložiska.10. Klasifikace kaustobiolitů, organická hmota v zemské kůře, karbonifikace a bitumenizace.11. Uhlí, ropa a ostatní uhlovodíky, geologické formace ložisek kaustobiolitů.12. Metamorfovaná a metamorfní ložiska.13. Časové a prostorové aspekty vzniku akumulací nerostných surovin na Zemi.

Literatura

Evans A.M. (1993): Ore geology and industrial minerals. Blackwell science.ROBB, L. J. Introduction to ore-forming processes. 1st pub. Malden, Mass: Blackwell Publishing, 2005. viii, 373. ISBN 0-632-06378-5. infoHAVELKA, Jaroslav a Ladislav ROZLOŽNÍK. Ložiska rud. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1990. 389 s. infoKRAUS, Ivan a Miloš KUŽVART. Ložiska nerud. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1987. 228 s. info

Požadavky

! G6060 Ložisková geologie II &&( G5060 Ložisková geologie I || G5061k Ložisková geologie || G5061 Ložisková geologie )Pro kurz je důležitá znalost mineralogie a petrografie, základních minerogenetických a petrologických procesů, stavby Země a zemské kůry, deskové tektoniky, deformací v zemské kůře a základů stratigrafie a geochemie. Znalost a pochopení problematiky kurzu Ložisková geologie I. je nezbytná.

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Marek Slobodník, CSc.