Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie brněnské aglomerace (G8121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G8121 - Geologie brněnské aglomerace, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je určena studentům magisterského studia geologie.

Osnova

1. Pozice Brna při styku Českého masivu a Západních Karpat, problematika vyčleňování brněnské jednotky.2.Brněnský masiv jako součást brunovistulika. Východní a západní granitoidní část, metabazitová zóna, výskyty plášťových hornin. Rudní a nerudní mineralizace.3. Kambrické sedimenty v podloží karpatské předhlubně a ždánické jednotky jižně od Brna.4. Devon ve vývoji Moravského krasu: bazální klastika devonu, macošské souvrství, líšeňské souvrství. Spodní karbon v kulmském vývoji.5. Mezozoické sedimenty: jurské vápence v prostoru Brna a v Moravském krasu, spodnokřídové rudické vrstvy, svrchní křída v blanenském prolomu.6. Vývoj prostoru brněnské aglomerace ve starších třetihorách.7. Neogenní sedimenty jako výplň karpatské předhlubně: eggenburg-ottnangská klastika, sedimenty karpatu, klastika spodního badenu, řasové vápence8. Kvartérní pokryv, eolické, fluviální a deluviální sedimenty. Profil starým pleistocénem na Stránské skále a posledním glaciálem v jeskyni Kůlna. Osídlení brněnské kotliny v pravěku.9. Využívaná a perspektivní nerostná surovinová základna. Horniny použité na historických památkách i současných stavbách.

Literatura

Geologie Moravy a Slezska. Edited by Antonín Přichystal - Věra Obstová - Miloš Suk. 1. vyd. Brno: Moravské zemské muzeum, 1993. 168 s. ISBN 80-7028-050-6. infoMüller P., Novák Z. et al. 2000: Geologie Brna a okolí. - 90 stran. ČGÚ Brno.

Požadavky

! G8120 Geologie brněnské aglomerace Pro absolventy bakalářského studia geologie

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Antonín Přichystal, DSc.