Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika Země a geodynamika (G8311)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G8311 - Fyzika Země a geodynamika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači budou seznámeni s hlavními prvky složení a struktury Země, fyzikálními aspekty geodynamiky a základy reologie litosféry. Zvláštní důraz bude kladen na seismologii. Po ukončení tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit princip získávání základních informací o Zemi pomocí geofyzikálních dat v regionálním až globálním měřitku.

Osnova

Složení, struktura a vnitřní dynamika Země.Pohyby, tvar a tíhové pole Země, definice a význam tíhových anomálií, interpretace tíhových map.Seismologie - šíření seismických vln, seismometr a seismogram, metody studia struktury Země, zemětřesení, lokalizace ohniska, magnitudo.Zemské teplo - chladnutí Země, radiogenní teplo, šíření tepla, termální modely litosféry.Geomagnetismus - geodynamo a inverze geomagnetického pole, variace geomagnetického pole, interpretace magnetických anomálií, paleomagnetismus, magnetické jevy v atmosféře.Základy reologie litosféry - mechanismy trvalé deformace hornin a reologické profily litosférou.

Literatura

Anderson, Don L. (1989) Theory of the Earth. Blackwell Scientific Publications.LOWRIE, William. Fundamentals of geophysics. Cambridge: Cambridge University Press, 1997. xiv, 354 s. ISBN 0-521-46728-4. info

Požadavky

G1100 Základy geofyziky || G1101k Základy geofyziky || G1101 Základy geofyziky

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

Mgr. Petr Špaček, Ph.D.Mgr. Martin Chadima