Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět RTG difraktometrie (G8601)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G8601 - RTG difraktometrie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výběrová přednáška pro studenty se zaměřením na mineralogii a technickou mineralogii a petrografii. Přednáška seznamuje studenty s používanými technikami, které souvisí s rtg práškovou a monokrystalovou difrakcí a prezentuje vhodnost resp. nevhodnost jednotlivých metod a postupů při výběru různých přístrojů a načítacích režimů. Studenty seznamuje s dostupným softwarem a základními postupy při vyhodnocování rtg práškových záznamů.

Osnova

Předmět se bude skládat z následující částí:1. Teorie- vznik, interakce a absorpce rtg-záření- zdroje rtg – záření- úprava a monochromatizace rtg-svazku- detekce rtg-záření- difrakce – Laueho podmínky, Braggova rovnice- rtg – difrakční experimenty – monokrystalové, práškové, Bragg-Brentanovo uspořádání- chyby difrakčních měření2. Prášková difraktometrie- příprava vzorku- přednostní orientace, texturní měření- měřící strategie- stanovení velikosti krystalitů- kvalitativní fázová analýza- kvantitativní fázová analýza, Rietveldova metoda- analýza kusových vzorků na práškovém difraktometru- mikrodifrakce- non – ambient metody – vysokoteplotní XRD, studium hydratace in-situ- prezentace dat3. Monokrystalová difraktometrie- typy monokrystalové difrakce- parametry a výběr vzorků, výběr metody- kvalita měření, základní faktory- význam strukturních parametrů- software používaný ke zpracování a zobrazování strukturních dat- zjištění neznámé struktury, vypřesnění struktury- interpretace dat s využitím základů krystalové chemie, příklady využití výsledkůDůraz bude kladen na praktické zvládnutí přípravy vzorku a zpracování difrakčních dat. V části ad 2. Prášková difraktometrie bude těžiště spočívat v osvojení si kvalitativní a základů kvantitativní fázové analýzy.Součástí předmětu budou exkurze na pracoviště s difraktometry – rtg.difraktometrická laboratoř ÚGV PřF MU, Ceitec, THD FAST VUT.Po absolvování kurzu bude student schopen vhodným způsobem připravit vzorek na analýzu, vyjádřit požadavky na nastavení difraktometru, základním způsobem zpracovat a prezentovat získaná data.

Literatura

Difrakcia na polykryštalických látkach. Edited by L. Smrčok. Bratislava: R & D Print, 1994. 458 s. ISBN 80-85488-01-9. infoJOHAN, Zdeněk, Robert ROTTER a Ervín SLÁNSKÝ. Analýza látek rentgenovými paprsky. Vyd. 1. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1970. 257 s. info

Požadavky

! G8600 RTG-prášková difraktometrie && ! G8601k RTG difraktometrie &&! NOW ( G8601k RTG difraktometrie ) && ((!( PROGRAM ( B - GE )|| PROGRAM ( N - GE )|| PROGRAM ( D - GE4 )|| PROGRAM ( D - GE )|| PROGRAM ( C - CV ))) || ( NOW ( G0101 Školení BOZP a PO pro geology )&& NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami )))

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

Mgr. Jan Cempírek, Ph.D.Mgr. Dalibor Všianský, Ph.D.