Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Petroarcheologie pro archeology (G9171)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G9171 - Petroarcheologie pro archeology, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znát možnosti využití petroarcheologie. Orientovat se v klasifikacích vyvřelých, sedimentárních a metamorfovaných hornin. Mít přehled o surovinách štípaných a broušených artefaktů a ostatní kamenné industrie. Dokázat je prakticky poznávat.

Osnova

1.Definice petroarcheologie. Vztahy ke geoarcheologii a archeometrii. Tradice tohoto studia na brněnské MU. Podobný výzkum v dalších zemích střední Evropy. Litotéky.2. Používané metody: archeologické, geologické, mineralogicko- petrologické. Jejich charakteristika.3. Přehled vyvřelých hornin se zřetelem k jejich využívání v pravěku a raném středověku.4. Přehled sedimentárních hornin se zřetelem k jejich využívání v pravěku a raném středověku: vápence.5. Přehled metamorfovaných hornin se zřetelem k jejich využívání v pravěku a raném středověku.6. Suroviny štípaných artefaktů ve střední Evropě: silicity.7. Suroviny štípaných artefaktů ve střední Evropě: minerály, skla, křemence, ostatní horniny.8. Suroviny broušených artefaktů ve střední Evropě: metabazity, jadeititity, srpentinity.9. Suroviny broušených artzefaktů ve střední Evropě: vyvřeliny a sedimenty.10. Horniny ke zhotovování brousků, žernovů a přeslenů.11. Zdroje soli ve střední Evropě.12. Suroviny barevných pigmentů.13. Získávání, těžba a pohyb kamenných surovin v pravěké Evropě.

Literatura

doporučená literaturaHEJTMAN, Bohuslav. Petrografie [Hejtman, 1981]. 3. opr. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1981. 261 s. infoPŘICHYSTAL, Antonín. Kamenné suroviny v pravěku střední Evropy. 1. vyd. Brno:Masarykova univerzita, 2009. 331 stran.ŠTELCL, Jindřich a Jaroslav MALINA. Základy petroarcheologie [Štelcl, 1974]. 1. vyd. Brno: Universita J.E. Purkyně, 1975. 285 s., 26. info

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

Mgr. Jan Petříkprof. RNDr. Antonín Přichystal, DSc.