Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Magnetomineralogie (aplikace pro životní prostředí) (G9491)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G9491 - Magnetomineralogie (aplikace pro životní prostředí), Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je poskytnout studentům základní orientaci v magnetických minerálech jako nositelech záznamu změn životního prostředí. Magnetický záznam v přírodě (environmnetal magnetism) odráží jak změny v dávné geologické historii (paleomagnetismus), změny klimatu (magnetic climatology) tak i současné dopady lidské činnosti, jako např. průmyslové znečištění (magnetometry of pollution). V průběhu kursu se studenti seznámí se základy identifikace a charakterizace magnetických minerálů pomocí magnetických metod, a s využitím těchto informací pro environmentální aplikace.

Osnova

Elementární nosiče magnetismu (základní definice a jednotky, magnetický moment dipolu a proudové smyčky, Bohrův model atomu, základní principy kvantové mechaniky, magnetická klasifikace látek, diamagnetismus, paramagnetismus, ferro, ferri a antiferromagnetismusDoménová struktura a magnetizační procesy ("magnetické" energie, energie a šířka doménové stěny, magnetizační procesy a hysterezní smyčka, koercitivní síla a velikost zrn)Experimentální metody v magnetismu hornin (magnetická susceptibilita, termomagnetická měření, hysterezní smyčky, doménové struktury)"Klasická" aplikace - paleomagnetismus a anisotropieMagnetomineralogie: úletové popílky (mineralogie úletových popílků, magnetické fáze, efekt substituce)Magnetomineralogie: půdy a sedimenty (susceptibility půd a mineralogie, vertikální profily, mořské a jezerní sedimenty, chemické extrakce, elektrochemie - voltammetrie)Magnetické mapování znečištění: půdy (příklady mapování znečištění půd, okolí průmyslových oblastí, okolí silnic, velkoplošné mapování)Magnetické mapování znečištění: sedimenty (příklady - přístav v Hong Kongu; přístav v Hamiltonu, Ontario; Etang de Berre, Francie; jezera v USA; řeka Arc, Francie; Litavka - Příbram)Paleoklimatologie: spraše a paleopůdy (základní předpoklady, modely - Čínský a Aljašský model, příklady výsledků)Paleoklimatologie: mořské a jezerní sedimenty ("Aeolian dust" na mořském dně, magnetický záznam klimatických změn v severním Atlantiku - "Heinrich events", magnetický záznam klimatických změn v jezerních sedimentech)

Literatura

MAHER, B. a R. THOMPSON. Quaternary Climates, Environments and Magnetism. Cambridge: Cambridge University Press, 1999. infoDUNLOP, D. a Ö. ÖZDEMIR. Rock Magnetism-Fundamentals and Frontiers. Cambridge: Cambridge University Press, 1997. infoTHOMPSON, R. a F. OLDFIELD. Environmental Magnetism. London: Allen and Unwin, 1986. info

Požadavky

( (!( PROGRAM ( B - GE )|| PROGRAM ( N - GE )|| PROGRAM ( D - GE4 )|| PROGRAM ( D - GE )|| PROGRAM ( C - CV ))) || ( NOW ( G0101 Školení BOZP a PO pro geology )&& NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami )))Základy geologie, mineralogie a fyziky (pevných látek).

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.