Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Petrografie v zemědělství (G9541)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G9541 - Petrografie v zemědělství, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Horniny ČR jako mateční půdotvorný substrát, chemismus hornin, obsahy hlavních živin, zvětrávání hornin, zvětrávací koeficienty, obsahy rizikových prvků meliorační suroviny, bazické silikátové moučky, zemědělské karbonáty (vápence), bentonity a montmorillonitové jíly, půdní fyzikálněchemické vlastnosti, zrnitostní analýzy, sorpční komplex půd, využití v lesnické a zemědělské praxi.Seznámení s možnostmi využití petrologických a geologických dat při použití některých přírodních horninových surovin jako melioračních či hnojících materiálů v zemědělské a lesnické praxi. Prezentace, pro geologa netradičního pohledu na horninu, jako na půdotvorný materiál.

Osnova

1.-2. Hornina jako půdotvorný materiál, horniny ČR jako matečné půdotvorné substráty.3. Chemické vlastnosti hornin důležité pro klasifikaci půdotvorných hornin. Obsahy hlavních živin v horninách ČR.4. Zvětrávání hornin, zvětrávací koeficiety používané v zemědělské a lesnické praxi pro charakteristiku hornin jako půdotvorných substrátů5. Charakteristika a obsahy nežádoucích (rizikových) látek v horninách, rizikové prvky.6. Meliorační (pomocné půdní) suroviny, zemědělské karbonáty (vápence).7.-9. Bazické silikátové moučky a jejich využití v zemědělské a lesnické praxi.10. Bentonity a montmorillonitové jíly a jejich využití v zemědělské a lesnické praxi.11. Vliv půdotvorných substrátů (hornin) na fyzikální vlastnosti (zrnitostní analýzu) půd.12. Vliv půdotvorných substrátů na množství a formu humusu a půdní sorpční komplex.13.-14. Zahraniční a české zkušenosti s využíváním pomocných melioračních surovin v zemědělské a lesnické praxi zalesňování extrémních půdních stanovišť, zmírňování dopadu kyselých atmosférických depozic atd..

Požadavky

( (!( PROGRAM ( B - GE )|| PROGRAM ( N - GE )|| PROGRAM ( D - GE4 )|| PROGRAM ( D - GE )|| PROGRAM ( C - CV ))) || ( NOW ( G0101 Školení BOZP a PO pro geology )&& NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami )))Ukončení bakalářského studia

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

Mgr. Eva Geršlová, Ph.D.Mgr. Eva Geršlová, Ph.D.