Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilá magmatická a metamorfní petrologie (G9801k)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G9801k - Pokročilá magmatická a metamorfní petrologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je věnována aplikaci principů fyzikální geochemie na reálné geologické systémy. Po zvládnutí studované problematiky je student schopen (1) samostatně sestrojit fázový diagram pro studovaný systém, (2) rozhodnout o typu krystalizace systému (rovnovážná, nerovnovážná) (3) dešifrovat podmínky vzniku (p, T, složení zdrojového materiálu) a (4) rekonstruovat cestu vývoje dané horniny od zdrojového materiálu (magma, zdrojová hornina) k současnému stavu.

Osnova

1. Magmatické systémy, magma, 2. Těkavé složky, exoluce fluid, 3. Rovnováha krystaly-tavenina, fázové diagramy, 4. Krystalizace, krystalizace reálných magmat, geotermometry a geobarometry, posouzení stavu rovnováhy v taveninách, 5. Dynamika tavenin a krystalů, transportní jevy, viskozita, chemická difuze, přenos tepla, povrchové napětí, krystalizace, 6. Sekundární procesy vedoucí ke změnám velikosti a tvaru krystalů, odplynění a fragmentace magmatu, 7. Kinetická cesta a stavba magmatických hornin, krystalizační cesta, problémy interpretace, 8. Metamorfní procesy, přeměny minerálů a hornin v pevné fázi, 9. Role fluid, 10. Rychlost metamorfních procesů.

Literatura

HALL, Anthony. Igneous petrology. 2nd ed. Essex: Longman Group, 1996. xiv, 551 s. ISBN 0-582-23080-2. info

Požadavky

G7501 Fyzikální geochemie

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

RNDr. Karel Breiter, Ph.D.Mgr. David Buriánek, Ph.D.doc. RNDr. Jaromír Leichmann, Dr.prof. RNDr. Milan Novák, CSc.