Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální geochemie (G9821)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu G9821 - Experimentální geochemie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:prohloubená znalost všech aspektů geochemických experimentů při normálních teplotách/tlacích, zejména pak:příprava experimentálních fází i roztokůexperimentální uspořádání/reaktory a konstrukční prvkymatematická analýza všech typů reaktorůmodelování základních procesů v reaktorechuspořádání experimentů v terénu a v laboratořích za extrémních podmínekpraktická zkušenost s technikou v geochemické laboratoři

Osnova

Experiment v geologických vědách: Pozorování a sběr dat. Vývoj teorií a hypotéz. Modely. Konfrontace s realitou. Experiment. Experimenty v geochemii.Příprava minerálních fází pro experiment: Drcení, mletí, přesívání, mezisítné frakce, separace, homogenizace.Povrchy minerálních fází: Stárnutí a čištění povrchů (ultrazvukem, magnetické, dekantací, rozpouštění prachových částic a narušených povrchů, relaxace povrchových defektů). Vliv rozpouštění. Měření a odhady povrchové plochy, metoda BET.Příprava experimentálních roztoků: Koncentrace, aktivity, iontová síla, pufry, měniče ionů.Transport kapalin: Hydrostatické rezervoáry, peristaltické pumpy, "bublinový" transport.Měření parametrů: Elektrody pro měření pH a Eh, iontově-selektivní elektrody, elektrochemické a spektrální metody.Detektory: Univerzální, selektivní. Refraktometrický, vodivostní, vysokofrekvenční, polarografický, vodivostní, optický, spektrální, spektrofotometrický detektor.Reaktory: Vsádkový a průtokový reaktor. Diskontinuální průtokový reaktor. Konstrukce, typické rysy a chování, funkce a bloková schémata. Matematický popis. Aplikace, použití.Konstrukční díly a materiály: Sklo, plasty, keramika, kovy. Vlastnosti, použití, ceny.Modelování procesů v reaktorech: Hmotnostní bilance, termodynamické a kinetické modely, počítačové a numerické modelování.Terénní experimenty: Modelování zvětrávání hornin, hmotnostní bilance ve vodotečích, bilance snosových oblastí.Experimenty při vysokých teplotách a tlacích: Materiály, technické možnosti, dosažitelné teploty a tlaky.

Literatura

doporučená literaturaSLAVÍČEK, Emil. Teoretické základy chemického inženýrství. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1969. 369 s. infoSLAVÍČEK, Emil. Výpočetní technika pro chemiky. 1. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1983. 444 s. info

Požadavky

! G9820 Experimentální geochemie && ( (!( PROGRAM ( B - GE )|| PROGRAM ( N - GE )|| PROGRAM ( D - GE4 )|| PROGRAM ( D - GE )|| PROGRAM ( C - CV ))) || ( NOW ( G0101 Školení BOZP a PO pro geology )&& NOW ( C7777 Zacházení s chemickými látkami )))

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Faimon, Dr.Mgr. Marek Lang