Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Drahé kameny (GA571)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GA571 - Drahé kameny, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- orientace v hlavních drahých kamenech a jejich vlastnostech;- porozumět a vysvětlit jejich získávání, zpracování, a ekonomice;- pochopit jejich hodnotu a širší sociálně-ekonomicko-environmentální souvistlosti spojené s jejich získáváním;- použít znalosti k informovaným rozhodnutím při zacházení s drahými kameny;- spojit si nové znalosti s informacemi z každodenního života.

Osnova

Historie drahých kamenů.Úvod do mineralogie drahých kamenů a základní termíny.Ložiska drahých kamenů a jejich vyhledávání.Klenotnictví v globálním měřítku.Podstata vzniku barvy a vlastnosti světla.Diamanty.Barevné drahé kameny (korund, beryl, drahý opál, turmalín, topaz, spodumen, jadeit, granát, olivín, a další).Těžba drahých kamenů a kovů, a její důsledky.

Literatura

doporučená literaturaGroat L.A. (ed.) (2014) Geology of Gems Deposits, Second Edition. Mineralogical Association of Canada Short-Course Volume 44. ISBN 978-0-921294-54-2

Požadavky

PROGRAM ( D - GE4 ) || PROGRAM ( N - GE ) || G1061k Mineralogie || G1061 Mineralogie Základní znalosti středoškolské anorganické chemie. Znalost základů geologie a mineralogie výhodou.

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

Mgr. Jan Cempírek, Ph.D.