Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální geologie (SZk) (GS021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GS021 - Environmentální geologie (SZk), Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

Okruhy otázek ke státní bakalářské zkoušceEnvironmentální geologie:1. Planetární systém a jednotlivé významné cykly2. Nebezpečné geologické procesy3. Využívání pozemských zdrojů a jeho environmentální dopady4. Produkce a zpracování odpadů5. Kontaminanty v životním prostředí6. Principy rizikové analýzyOkruhy otázek ke státní magisterské zkoušceEnvironmentální geologie1. Planetární systém a jednotlivé významné cykly (energetické cykly, hydrologické cykly, biogeochemické cykly, horninový cyklus)2. Nebezpečné geologické procesy (typy nebezpečí, odhad nebezpečí a rizik, charakteristika jednotlivých nebezpečí: zemětřesení, vulkanické erupce, tsunami, sesuvy, záplavy, výjimečné počasí3. Využívání pozemských zdrojů (obnovitelné a neobnovitelné zdroje, efektivní a udržitelné nakládání se zdroji, zdroje energie, minerální zdroje – charakteristika hlavních skupin zdrojů z hlediska dopadů těžby)4. Minerální zdroje (environmentální dopady těžby, likvidace těžby a důlních odpadů, revitalizace)5. Kontaminanty v životním prostředí (chování kontaminantů v geologickém prostředí, bodové a plošné zdroje kontaminace, rozpad, rozklad, čas zdržení, mechanismus transportu kontaminantů)6. Kvalita vody a znečistění povrchových vod (anorganické a organické kontaminanty, suspendované látky, tepelné znečistění)7. Produkce a zpracování odpadů (definice odpadu, nakládání s odpady, odpady jako sekundární suroviny a zdroje energie, odpady a geologické prostředí)8. Atmosféra a její globální ohrožení (přirozené změny složení globální atmosféry, polutanty, chemické reakce v atmosféře, smog, kyselé depozice, globální oteplování)9. Mikroorganismy v životním prostředí (základní charakteristika mikroorganismů, mikrobiální transformace organických látek, degradace pesticidů mikrobiální transformace dusíku, síry a uhlíku)10. Omezování vlivů a znečistění (udržitelnost života a ekonomického rozvoje, globální environmentální politika, principy analýzy ekologických a zdravotních rizik, zákonné regulace)

Literatura

APPELO, C. A. J. a D. POSTMA. Geochemistry, groundwater and pollution :. 2nd ed. Leiden: A. A. Balkema publishers, 2005. xviii, 649. ISBN 0-415-36428-0. info

Požadavky

( G9811 Geochem. exogen. proc. || NOW ( G9811 Geochem. exogen. proc. )) && ( GA921 Geochemie životního prostředí || NOW ( GA921 Geochemie životního prostředí ))

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Josef Zeman, CSc.