Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geochemie (SZk) (GS031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GS031 - Geochemie (SZk), Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

Okruhy otázek ke státní bakalářské zkoušceGeochemie:1. Kosmochemie, geochemie Sluneční soustavy a Země2. Stabilní a nestabilní izotopy a jejich využití v geologii3. Základní principy termodynamiky a dynamiky geologických procesů4. Geochemie atmosféry a hydrosféry5. Geochemie magmatických a metamorfních procesů6. Geochemie zvětrávání7. Environmentální geochemieOkruhy otázek ke státní magisterské zkoušce1. Vznik Vesmíru a jeho vývoj (Ve1ký třesk, struktura Vesmíru, vznik chemických prvků a vývoj chemického složení Vesmíru, vývoj hvězd) 2. Geochemie Sluneční soustavy a Země (vznik Sluneční soustavy, diferenciace planetárního systému, porovnání stavby a složení jednotlivých planet, vznik Země a její diferenciace, chemické složení jednotlivých částí planety, základní procesy změn chemického složení geosfér a jejich rychlost) 3. Stabilní a nestabilní izotopy, jejich využití v geologii (stabilní izotopy a jejich frakcionace v geologických procesech, nestabilní izotopy: kinetika rozpadu nestabilních izotopů, geochronologie, petrogeneze, jednotlivé systémy) 4. Vazby, struktury a povrchy (typy vazeb mezi stavebními částicemi, principy výstavby struktur minerálů, vlastnosti mezifází roztok-povrch minerálu, sorpce, iontová výměna, koloidy) 5. Základní principy termodynamiky (zákony termodynamiky, Gibbsova funkce, fázové rovnováhy čistých látek, chemický potenciál, rovnovážné konstanty a jejich závislost na teplotě a tlaku) 6. Dynamika geochemických procesů (kinetika a rovnováha, reakční rychlosti, aktivační energie, vliv teploty na rychlost) 7. Geochemie hydrosféry (kyseliny a báze, komplexy, rozpouštění a srážení, karbonátový systém, vývoj chemického složení vod, příčiny změn pH a oxidačně-redukčního potenciálu, pH-Eh diagramy a hranice přírodních systémů, typy přírodních vod a jejich charakteristika, voda při vysokých teplotách a tlacích) 8. Atmosféra (struktura, energetická bilance, složení, interakce s hydro- a litosférou, skleníkové plyny) 9. Zvětrávání (příčiny zvětrávání, činitelé fyzikálního a chemického zvětrávání, typy reakcí zvětrávání, mechanismus zvětrávání silikátových minerálů, rozpouštění karbonátů, vznik půd) 10. Geochemie magmatických procesů (složení a vlastnosti magmatu, vliv vody a dalších těkavých složek, rovnovážná a frakční krystalizace, fázové diagramy základních horninotvorných minerálů) 11. Geochemie metamorfních procesů (podmínky metamorfózy, příčiny změn ve fázovém a chemickém složení metamorfovaných hornin, základní typy reakcí, podstata a složení metamorfních fluid) 12. Užitá geochemie (prospekce ložisek, primární a sekundární aureoly, anomálie a antropogenní vlivy, metodiky, způsoby vyhodnocování)

Literatura

ZEMAN, Josef. Základy fyzikální geochemie. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 212 s. ISBN 80-210-0121-6. info

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Josef Zeman, CSc.