Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ložisková geologie (SZk) (GS061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GS061 - Ložisková geologie (SZk), Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student by měl být schopen vysvětlit ložiskotvorné procesy a základní pojmy ekonomiky ložisek.

Osnova

GS061 Ložisková geologieOkruhy problémů ke státní zkoušceFaktory ovlivňující a definující ložisko, zásoby, zdroje nerostných surovin.Ekonomické pojetí ložiska, cena surovin a oceňování ložisek.Principy řízení surovinového hospodářství, základní právní dokumenty.Metody výzkumu a průzkumu ložisek, nerostných zdrojů a indicií.Klasifikace ložisek nerostných surovin.Hlavní rysy stavby ložisek, ložiskových těles a textur nerostných surovin.Ložiskotvorné procesy endogenních typů ložisek.Ložiskotvorné procesy exogenních typů ložisek.Kaustobiolity a jejich geneze (karbonifikace a bitumenizace).Suroviny pro metalurgii, další průmyslové kovy a jejich hlavní zdroje.Stavební a chemické suroviny a jejich hlavní zdroje.Energetické suroviny a jejich zdroje.Hlavní environmentální problémy spjaté s využíváním ložisek a jejich řešení.

Literatura

ROBB, L. J. Introduction to ore-forming processes. 1st pub. Malden, Mass: Blackwell Publishing, 2005. viii, 373. ISBN 0-632-06378-5. infoMineral deposits of the world :ores, industrial minerals and rocks. Edited by Mirko Vaněček. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 519 s., mp. ISBN 80-200-0436-X. infoROZLOŽNÍK, Ladislav. Ložiská nerastných surovín a ich vyhl'adávanie. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1987. 693 s. info

Požadavky

Závěrečná státní zkouška je postavena na zvládnutí obsahu předepsaných kurzů. Podstatou je přehled geneze ložisek a vývoje ložiskotvorných procesů. Důležitou součástí je znalost ekonomických a environmentálních aspektů těžby ložisek. Základní přehled světových a regionálních zdrojů v ČR a jejich geologického kontextuje součást vyžadovaných znalostí.

Garant

doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Marek Slobodník, CSc.