Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná politika v Evropském prostoru (LA203Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LA203Zk - Veřejná politika v Evropském prostoru, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Porozumění užití terminologie analýzy a tvorby veřejných programůZnalost obsahu a rétorika základních dokumentů EUZnalost postupů definování sociálních a veřejných problémůPorozumění rozdílným procedurám analýzy a evaluace veřejných programůSchopnost formulovat kritéria pro posouzení rozsahu a hloubky sociálních a veřejných problémů ve společnosti.Orientace v institucionálním schématu EU a v jeho přístupových bodech.Pochopení principů reprezentace zájmů a získání základního návodu jak postupovat v aréně eurolobby.

Osnova

• Definice sociálních problémů a cílů veřejných politik.• Koncepty sociální exkluze, sociální inkluze a sociální koheze jako změna vnímání a cílů veřejných politik (problém institucionalizace a legitimizace).• Možnosti a meze veřejných politik.• Koncepty sociální exkluze, sociální inkluze a sociální koheze a jejich vliv na dvě vybrané otázky, které jsou velkými problémy současnosti: (1) prostorový aspekt sociální exkluze a jeho tendence nabývat formy etnického vyloučení – jak je přitom ne/užitečný koncept kultury bídy (culture of poverty) a (2) jak se vyrovnat s jinakostí kultur, náboženství, životního stylu – jak to souvisí se sociální a kulturní diferenciací a imigrací – jak je přitom ne/užitečný koncept multikulturalismu (multiculturalism).• Úvod do teorie veřejných programů: sociální problémy a proces jejich řešení.• Úvod do teorie veřejného rozhodování: Formulace (definice) problému a utváření programové agendy.• Role expertízy při řešení veřejných problémů.• Sociální diagnóza a analýza potřeb pro sociální a veřejné programy, postup a vyhodnocení plánování sociálního programu.• Veřejná správa, územní samospráva a funkce regionální a lokální úrovně samosprávy v ČR.• Instituce a aktéři regionální a lokální úrovně samosprávy v ČR.• Vzájemné vztahy mezi aktéry regionální a lokální úrovně samosprávy, proces přijímání rozhodnutí EU.• Hlavní aktéři a přístupové kanály v mechanismu prosazování zájmů na nadnárodní úrovni.• Strategie prosazování zájmů: taktika, metody a mechanismy působení eurolobby.

Literatura

doporučená literaturaMAREŠ, Petr a Tomáš SIROVÁTKA . Poverty, Social Exclusion and Social Policy in the Czech Republic. Social Policy and Administration, Velká Británie: Blackwell, 2006, roč. 40, č. 3, s. 288-303. ISSN 0144-5596. infoMAREŠ, Petr a Tomáš SIROVÁTKA . Poverty, Social Exclusion and Social Policy in the Czech Republic. Social Policy and Administration, Velká Británie: Blackwell, 2006, roč. 40, č. 3, s. 288-303. ISSN 0144-5596. infoBERGER, Peter L. a Thomas LUCKMANN. Sociální konstrukce reality :pojednání o sociologii vědění. Translated by Jiří Svoboda. 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 1999. 214 s. ISBN 80-85959-46-1. info

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D.doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.