Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní obchodní právo (LP401ZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LP401ZK - Mezinárodní obchodní právo, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle modulu:Zprostředkovat znalost tří úrovní regulace oblasti práva mezinárodního obchodu – vztahů mezi státy, resp. mezinárodními organizacemi, vztahů mezi státem a konkrétním obchodníkem, vztahů mezi obchodníky navzájem.Tento modul účastníkům umožní:porozumět regulaci mezinárodní výměny zboží a služeb,porozumět pozici ČR v rámci EU, pokud jde o oblast vnějších obchodních vztahů,porozumět pozici investora (obchodníka) v oblasti zahraničně obchodní, a to z pozice českého práva,porozumět regulaci mezinárodních obchodních transakcí,být schopen formulovat jednoduché obchodní podmínky,seznámit se s právními aspekty procesu kontraktace,být schopen porozumět rizikům v rámci kontraktace, být schopen diverzifikovat tato rizika,být schopen analyzovat spory, být schopen vybrat vhodné prostředky pro jejich řešení.Absolvováním tohoto modulu získá student následující schopnosti či vědomosti:a) znalost právní regulace oblasti mezinárodního obchodu,b) schopnost analyzovat pozici obchodníka v oblasti mezinárodního obchodu,c) schopnost zvolit vhodné právní a organizační techniky pro realizaci kontraktace,d) schopnost formulovat jednoduché smluvní podmínky,e) bude umět včlenit znalosti týkající se právní regulace do svých obchodních aktivit,f) bude schopen vybrat vhodný způsob řešení sporů.

Osnova

Modul zahrnuje následující témata:Tři úrovně regulace mezinárodního obchodu – tři zdroje úpravy práva mezinárodního obchodu. Mezinárodní právo veřejné (prameny, mezinárodní ekonomické právo). Národní veřejné právo v oblasti zahraničního obchodu. Mezinárodní právo soukromé (prameny, metody regulace smluv obsahujících mezinárodní prvek).Role státu a organizací v mezinárodním obchodě. Stát jako zákonodárce. Stát jako obchodník. Imunita státu. Mezinárodní organizace (WTO, OSN, regionální organizace, mezinárodní nevládní organizace, rozvojové země a mezinárodní obchod).EU a Česká republika. Distribuce pravomocí. Vnější ekonomické vztahy. EU a WTO. EU a rozvojové země.Národní regulace. Postavení zahraničního investora. Regulace zahraničního obchodu zejména s přihlédnutím k členství v EU. Zdanění. Dvojí zdanění a jeho zamezení. Další související otázky (nekomerční úvěrování a pojištění, exportní financování, výrobek a jeho umístění na trh).Mezinárodní koupě a prodej zboží. Vídeňská úmluva o mezinárodní koupi zboží. Zvyklosti, právní návody, obchodní termíny a jiné nestátní prostředky právní úpravy. Dosah aplikace Vídeňské úmluvy. Kontraktace v režimu Vídeňské úmluvy. Práva a povinnosti kupujícího a prodávajícího. Porušení smlouvy a nároky plynoucí z porušení. Náhrada škody. INCOTERMS 2000.Mezinárodní dodávka investičních celků. Investiční právo. Ochrana investora proti znárodnění a vyvlastnění. Řešení sporů. Právní regulace. FIDIC podmínky. UNCITRAL právní návod.Smlouva o obchodním zastoupení a distributorská smlouva. Distributorská smlouva. Právní regulace. Dopad evropského práva. Franchising. Obchodní zastoupení.Finance a mezinárodní obchod. Mezinárodní platební mechanismus (způsoby plateb, dokumentární akreditiv, atd.). Zvláštní techniky financování (faktoring, leasing, forvard). Výměnné operace.Mezinárodní kontrola a inspekce. Význam kontroly a inspekce. Vztahy mezi převzetím zboží a kontrolou. Smlouva o kontrolní činnosti. Právní regulace.Mezinárodní přeprava zboží. Mezinárodní úmluva o přepravě zboží – základní přehled.Řešení sporů mezi obchodníky. Litigace. Zdroje právní úpravy. Mezinárodní arbitráž. ADR.

Literatura

doporučená literaturaROZEHNALOVÁ, Naděžda . Rozhodčí řízení v mezinárodním a vnitrostátním obchodním styku. druhé. Praha: ASPI, Wolters Kluwer, 2008. 386 s. učebnice, druhá, aktualizovaná, rozšířená. ISBN 978-80-7357-324-9. infoROZEHNALOVÁ, Naděžda. Právo mezinárodního obchodu. Vyd. 2., aktualiz. a dopl. Praha: ASPI, 2006. 555 s. ISBN 80-7357-196-X. infoROZEHNALOVÁ, Naděžda a Vladimír TÝČ . Vnější obchodní vztahy Evropské unie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 207 s. (Spisy PrF MU v Brně. Řada teoretická ; 299). ISBN 80-210-4073-4. infoROZEHNALOVÁ, Naděžda a Vladimír TÝČ. Vnější obchodní vztahy Evropské unie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 207 s. ISBN 978-80-210-4073-1. infoROZEHNALOVÁ, Naděžda , Karel STŘELEC , David SEHNÁLEK a Jiří VALDHANS . Mezinárodní obchodní transakce : multimediální učební text. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2004. 103 s. Edice multimediálních pomůcek PrF MU ; č. 5. + CD. ISBN 80-210-3575-7. info

Garant

prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.

Vyučující

JUDr. Klára Drličková, Ph.D.prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.JUDr. Jiří Valdhans, Ph.D.